Bezglutenowe fit batoniki z daktylami i figami a’la fig bar

Miękkie nadzieje figowe i otaczające je ciasto orzechowe, to pomysł na pyszne fit batoniki. Orzechowego aromatu nadaje bezglutenowa mąka kasztanowa. 

Składniki na ciasto:

✅ 100 g mąki gryczanej od INCOLA
✅ 60 g mąki kasztanowej od INCOLA
✅ 120 g mąki owsianej
✅ 140 g masła orzechowego
✅ 100 g daktyli
✅ 1 jajko
✅ 1/4 szklanki wody
✅ słodzidło

Składniki na nadzienie:
✅ 300 g suszonych fig
✅ 150 g daktyli
✅ 5 łyżek soku z cytryny

  1. CIASTO. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok 20 min. Wszystkie mąki wymieszać w misce, dodać zmielone na puder słodzidło. Następnie dodać masło orzechowe, jajko, wodę i osączone, zblendowane daktyle. Ugnieść ciasto i schować na 30 min do lodówki.
  2. NADZIENIE. Figi i daktyle zalać gorącą wodą. Odstawić na 20 min. Po tym czasie owoce odsączyć i przełożyć do kielicha blendera. Zblendować na koniec dodać sok z cytryny.

Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty. Na środku każdego z nich nałożyć nadzienie. Boki zawinąć i dokładnie połączyć. Następnie pokroić na mniejsze batoniki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180°C.

 

O autorze:

Klaudia studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂

Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + nineteen =

Chleb wegański bezglutenowy - Incola

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.