Miękkie nadzieje figowe i otaczające je ciasto orzechowe, to pomysł na pyszne fit batoniki. Orzechowego aromatu nadaje bezglutenowa mąka kasztanowa.
Składniki na ciasto:
✅ 100 g mąki gryczanej od INCOLA
✅ 60 g mąki kasztanowej od INCOLA
✅ 120 g mąki owsianej
✅ 140 g masła orzechowego
✅ 100 g daktyli
✅ 1 jajko
✅ 1/4 szklanki wody
✅ słodzidło
Składniki na nadzienie:
✅ 300 g suszonych fig
✅ 150 g daktyli
✅ 5 łyżek soku z cytryny
- CIASTO. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok 20 min. Wszystkie mąki wymieszać w misce, dodać zmielone na puder słodzidło. Następnie dodać masło orzechowe, jajko, wodę i osączone, zblendowane daktyle. Ugnieść ciasto i schować na 30 min do lodówki.
- NADZIENIE. Figi i daktyle zalać gorącą wodą. Odstawić na 20 min. Po tym czasie owoce odsączyć i przełożyć do kielicha blendera. Zblendować na koniec dodać sok z cytryny.
Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty. Na środku każdego z nich nałożyć nadzienie. Boki zawinąć i dokładnie połączyć. Następnie pokroić na mniejsze batoniki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180°C.
O autorze:
Klaudia – studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂
Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria.
Dodaj komentarz