Bezglutenowe ciasto czekoladowe z kremem waniliowym z ricotty

Delikatne ciasto czekoladowe z puszystym waniliowym kremem z ricotty. Biszkopt, którego składnikiem jest bezglutenowa mąka ryżowa, smakuje niczym klasyczny biszkopt! Osoby na diecie bezglutenowej koniecznie muszą spróbować, jeśli oczekują puszystego i wilgotnego ciasta!

Składniki:

Biszkopt:
✅ 90 g mąki ryżowej INCOLA
✅ 20 g mąki z tapioki luz ziemniaczanej
✅ 6 jajek (białka i żółtka osobno)
✅ 60 g cukru
✅ 100 ml oleju
✅ 30 g kakao
✅ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
✅ 400 ml śmietany kremówki
✅ 3 łyżeczki cukru pudru
✅ ziarenka z 1 laski wanilii
✅ 250 g ricotty
✅ 6 listków żelatyny
✅ 1 łyżka soku z limonki

Polewa:
✅ 90 g gorzkiej czekolady
✅ 50 mlecznej czekolady
✅ 60 ml śmietany kremówki
✅ 2 listki żelatyny

 

  1. BISZKOPT. Białka ubić, przy końcu ubijania dodać stopniowo cukier, później po jednym żółtku, zmniejszyć obroty i wlewać stopniowo olej. Wyłączyć mikser i delikatnie mieszać ciasto łyżką stopniowo dodając wymieszane i przesiane suche składniki. Tortownice 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30-35 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystygnięciu tortownicę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odwrócić do góry dnem. Po kilku godzinach biszkopt przekroić na pół.
  2. KREM. Listki żelatyny namoczyć w wodzie do czasu aż rozmiękną, odsączyć i rozpuścić w kąpieli wodnej – odłożyć do ostudzenia. W osobnym naczyniu ubić kremówkę z cukrem pudrem i wanilią. Następnie dodać ricottę i miksować na średnich obrotach tylko do połączenia. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę i sok z limonki, zmiksować.
  3. POLEWA. Czekolady i kremówkę podgrzać do momentu rozpuszczenia i dodać 2 listki żelatyny (namoczone).
  4. WYKOŃCZENIE CIASTA. Na spód tortownicy ułożyć odwrócony wierzch biszkoptu i przełożyć go kremem. Na górę ułożyć drugą połowę biszkoptu – tak przygotowane ciasto schłodzić 2 h w lodówce, a następnie po wierzchu polać polewą. 

     

    O autorze:

    Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

    Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

    Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

twelve + eighteen =

Chleb wegański bezglutenowy - Incola

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.