Delikatne ciasto czekoladowe z puszystym waniliowym kremem z ricotty. Biszkopt, którego składnikiem jest bezglutenowa mąka ryżowa, smakuje niczym klasyczny biszkopt! Osoby na diecie bezglutenowej koniecznie muszą spróbować, jeśli oczekują puszystego i wilgotnego ciasta!
Składniki:
Biszkopt:
✅ 90 g mąki ryżowej INCOLA
✅ 20 g mąki z tapioki luz ziemniaczanej
✅ 6 jajek (białka i żółtka osobno)
✅ 60 g cukru
✅ 100 ml oleju
✅ 30 g kakao
✅ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
✅ 400 ml śmietany kremówki
✅ 3 łyżeczki cukru pudru
✅ ziarenka z 1 laski wanilii
✅ 250 g ricotty
✅ 6 listków żelatyny
✅ 1 łyżka soku z limonki
Polewa:
✅ 90 g gorzkiej czekolady
✅ 50 mlecznej czekolady
✅ 60 ml śmietany kremówki
✅ 2 listki żelatyny
- BISZKOPT. Białka ubić, przy końcu ubijania dodać stopniowo cukier, później po jednym żółtku, zmniejszyć obroty i wlewać stopniowo olej. Wyłączyć mikser i delikatnie mieszać ciasto łyżką stopniowo dodając wymieszane i przesiane suche składniki. Tortownice 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30-35 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystygnięciu tortownicę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odwrócić do góry dnem. Po kilku godzinach biszkopt przekroić na pół.
- KREM. Listki żelatyny namoczyć w wodzie do czasu aż rozmiękną, odsączyć i rozpuścić w kąpieli wodnej – odłożyć do ostudzenia. W osobnym naczyniu ubić kremówkę z cukrem pudrem i wanilią. Następnie dodać ricottę i miksować na średnich obrotach tylko do połączenia. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę i sok z limonki, zmiksować.
- POLEWA. Czekolady i kremówkę podgrzać do momentu rozpuszczenia i dodać 2 listki żelatyny (namoczone).
- WYKOŃCZENIE CIASTA. Na spód tortownicy ułożyć odwrócony wierzch biszkoptu i przełożyć go kremem. Na górę ułożyć drugą połowę biszkoptu – tak przygotowane ciasto schłodzić 2 h w lodówce, a następnie po wierzchu polać polewą.O autorze:Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.
Dodaj komentarz