Bezglutenowa Wielkanoc nie musi być trudna do przygotowania! Przedstawiamy inspirację na szybkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako bezglutenowy mazurek! 🙂
Składniki na ciasto (tortownica średnicy 26 cm):
✅ 1 opakowanie bezglutenowego mix brownie INCOLA
✅ 2 jajka
✅ 60 ml oleju roślinnego
✅ 60 ml wody
Dodatkowo:
✅ Dowolne, ulubione dodatki: masa kajmakowa do przełożenia, czekolada do polania po wierzchu, bakalie itd.
- CIASTO: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia i miksować na średnich obrotach przez 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylać do tortownicy i piec przez 30-35 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- ZDOBIENIE: Po przestudzeniu można zabrać się za dekorowanie. Oto kilka naszych propozycji:
✅ Blat ciasta rozkroić na pół (wzdłóż) tak, aby powstały dwa blaty. Przełożyć masą kajmakową, a z góry ozdobić lukrem.
✅ Rozpuścić czekoladę gorzką z odrobiną masła i polać blat ciasta z wierzchu. Odczekać, aż czekolada zastygnie, dekorować z góry ulubionymi bakaliami i lukrem.
✅ Blat ciasta wysmarować z wierzchu masą kajmakową i obsypać migdałami.
Jak widać baza jest prosta, a możliwości bardzo dużo 🙂 A Ty który pomysł wypróbujesz? 🙂
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Zespół INCOLA
- Bezglutenowe ciasto na Wielkanoc
Dodaj komentarz