Przepyszny i efektowny obiad z makaronem bezglutenowym spaghetti w roli głównej. Sos jest szybki w wykonaniu i idealnie komponuje się z krewetkami.
Składniki:
✅ 1 opakowanie bezglutenowego makaronu SPAGHETTI ALLA CHITARRA INCOLA
✅ 20 g pora
✅ 100 g cukinii
✅ 1 łyżka masła lub oleju
✅ 1 ząbek czosnku
✅1/4 łyżeczki soli i pieprz do smaku
✅2 łyżki posiekanej natki pietruszki
✅ pół awokado
✅ 1 łyżka grubo zmielonych migdałów
✅ skórka z ¼ cytryny
✅ ew. krewetki obtoczone w słodkiej papryce i kurkumie
- Bezglutenowy makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
- Por drobno posiekać, cukinię zetrzeć na tarce. Rozgrzać patelnię z tłuszczem i na chwilę podsmażyć warzywa. Dodać czosnek, przyprawy, pietruszkę, sól i pieprz. Podsmażać kilka minut.
- Zawartość patelni zblendować z awokado, migdałami, skórką cytrynową.
- Powstały sos wymieszać z gorącym makaronem (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody, pozostałej z gotowania makaronu).
- Podawać posypane grubo mielonymi migdałami i opcjonalnie z krewetkami (oczyszczone krewetki obtoczyć w słodkiej papryce i kurkumie i smażyć krótko na rozgrzanej oliwie.)
Smacznego!
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.
Dodaj komentarz