Bezglutenowa pizza z sosem beszamelowym i zielonymi szparagami

Ekspresowy i pyszny obiad bez glutenu. Gwarantujemy, że taką pizzę zje z przyjemnością każda osoba, nie tylko na diecie bezglutenowej. 🙂 

Składniki:

✅ 1 op. bezglutenowe i wegańskie spody do pizzy INCOLA
✅ ulubione świeże zioła, po garści szczypiorku i natki pietruszki
✅ pęczek dobrej jakości zielonych szparagów
✅ 2 łyżeczki curku
✅ 2 łyżeczki soli
✅ 1 łyżeczka masła
✅ skórka otarta z połowy cytryny

Sos beszmelowy:

✅ 25 g bezglutenowej mąki ryżowej INCOLA
 25 g masła
✅ 300 ml ciepłego mleka
✅ sól i pieprz do smaku
✅ gałka muszkatołowa ok. 1/3 łyżeczki
✅ 2 łyżki startego parmezanu,
✅ mały ząbek czosnku wcześniej leciutko nasolony i zmiażdżony

  1. SZPARAGI. Ze szparagów odłamać twarde końcówki. Łodygi z główkami wrzucić na głęboką patelnię, dodać wodę do wysokości 5-6 cm wraz z cukrem i solą. Gotować 2 minuty. Odsączyć i dodać roztopione masło ze skórką z cytryny.
  2. SOS BESZAMELOWY. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem czosnku. Dodać mąkę i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawy i mleko, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać starty parmezan i odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Gdy będzie już nagrzany włożyć spody do pizzy i piec 5 minut. Następnie nałożyć sos i szparagi i piec jeszcze 10-12 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika pizzę można posypać świeżymi ziołami (szczypiorek, pietruszka).

Smacznego!

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

two + 11 =