Bezglutenowa pizza z sosem beszamelowym i zielonymi szparagami

Ekspresowy i pyszny obiad bez glutenu. Gwarantujemy, że taką pizzę zje z przyjemnością każda osoba, nie tylko na diecie bezglutenowej. 🙂 

Składniki:

✅ 1 op. bezglutenowe i wegańskie spody do pizzy INCOLA
✅ ulubione świeże zioła, po garści szczypiorku i natki pietruszki
✅ pęczek dobrej jakości zielonych szparagów
✅ 2 łyżeczki curku
✅ 2 łyżeczki soli
✅ 1 łyżeczka masła
✅ skórka otarta z połowy cytryny

Sos beszmelowy:

✅ 25 g bezglutenowej mąki ryżowej INCOLA
 25 g masła
✅ 300 ml ciepłego mleka
✅ sól i pieprz do smaku
✅ gałka muszkatołowa ok. 1/3 łyżeczki
✅ 2 łyżki startego parmezanu,
✅ mały ząbek czosnku wcześniej leciutko nasolony i zmiażdżony

  1. SZPARAGI. Ze szparagów odłamać twarde końcówki. Łodygi z główkami wrzucić na głęboką patelnię, dodać wodę do wysokości 5-6 cm wraz z cukrem i solą. Gotować 2 minuty. Odsączyć i dodać roztopione masło ze skórką z cytryny.
  2. SOS BESZAMELOWY. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem czosnku. Dodać mąkę i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawy i mleko, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać starty parmezan i odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Gdy będzie już nagrzany włożyć spody do pizzy i piec 5 minut. Następnie nałożyć sos i szparagi i piec jeszcze 10-12 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika pizzę można posypać świeżymi ziołami (szczypiorek, pietruszka).

Smacznego!

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

two + 12 =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.