Bezglutenowe placuszki z cukinii

Pyszne placki, które idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy czy kolacja. Zamiast mąki gryczanej można użyć również jaglanej, czy ryżowej.

Składniki (na ok. 12 szt.):

✅ 65g bezglutenowej mąki gryczanej INCOLA
✅ 1 duża cukinia (ok. 800g)
✅ 2 jajka
✅ 100g ugotowanych ziemniaków
✅ 1 starta marchewka
✅ 1/2 małej cebuli
✅ świeży koperek
✅ świeży szczypiorek
✅ 2 ząbki czosnku
✅ sól, pieprz

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i wymieszać. Odstawić na około 15-20 minut. Następnie dokładnie odcisnąć ją z nadmiaru wody.
  2. Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do cukinii wraz z pozostałymi składnikami, wymieszać. Patelnię wysmarować olejem i smażyć placuszki z obu stron. Smacznego ❤️

 

O autorze:

Klaudia  studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂

Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − nine =