Bezglutenowe galette z pomidorami i cukinią

Pyszna bezglutenowa kolacja lub obiad. Kruchy spód na wzór tarty, to propozycja pochodząca z Francji. Można podawać z najróżniejszymi warzywami sezonowymi lub na słodko z owocami! 

Składniki na ciasto:

✅ 100 g bezglutenowej mąki ryżowej INCOLA
✅ 100 g bezglutenowej mąki gryczanej INCOLA
✅ 30 g bezglutenowej mąki jaglanej INCOLA
✅ 30 g mąki ziemniaczanej
✅ 110 g zimnego pokrojonego w kostkę masła
✅ 1 jajko
✅ 3 łyżki jogurtu naturalnego
✅ 2/3 łyżeczki soli

Składniki na masę serową:

✅ 60 g parmezanu lub twardej mozarelli startej na drobnej tarce
✅ 130 g sera feta
✅ ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
✅ łyżeczka posiekanego rozmarynu i świeżej bazylii, pieprz do smaku

Składniki na nadzienie:

✅350 g drobnych pomidorów
✅1 średnia cukinia

  1. CIASTO: Połączyć wszystkie składniki łyżką albo ręką (można użyć robota z końcówką do mieszania). Gotowe ciasto podzielić na 2 części, z jednej powstanie wersja pomidorowa, z 2 z cukinią. Obydwa kawałki zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.
  2. MASA SEROWA: Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
  3. NADZIENIE: Cukinię pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, a pomidory w plastry grubości ok. 1 cm, następnie posolić i odstawić na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  4. PRZYGOTOWANIE GALETTE: Obydwa kawałki ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko podsypując mąką ryżową, a następnie:
  • Galette z pomidorami: Rozwałkowane ciasto posmarować połową masy serowej i wyłożyć pomidory tak, aby pozostał wolny brzeg na złożenie – ok. 2 cm. Następnie lekko polać oliwą, posypać lekko pieprzem i oregano, boki ciasta złożyć do środka, posmarować wymieszanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 185°C wraz z blachą, na której będzie pieczone galette. Przygotowany placek włożyć do piekarnika na papierze do pieczenia i  piec 30 minut.
  • Galette z cukinią: Podobnie przygotować drugi blat ciasta. Zamiast pomidorów wyłożyć cukinię i zamiast oregano użyć rozmarynu.

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − jeden =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.