14 przepisów z użyciem bezglutenowego mixu uniwersalnego Incola

Najbardziej uniwersalny mix na rynku bezglutenowym! 🙂 Z użyciem jednego produktu przygotujesz bezglutenowy makaron, pizzę, pączki, gofry, pierogi, naleśniki, kopytka, kluski na parze, ciasto, muffiny, biszkopt, a nawet ptysie!

Poniżej 14 łatwych i szybkich w przygotowaniu przepisów na bezglutenowe pyszności 🙂

 

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI
(ok. 6 sztuk)

Składniki:

✅ 50 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 1 łyżka cukru
✅ 1 łyżka oleju
✅ 1 jajko
✅ 120 ml mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsyp do miski i mieszaj rózgą przez 1 minutę, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie zarumieniony.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE RACUCHY
(ok. 6 sztuk)

Składniki:

✅ 50 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 1 łyżka cukru
✅ 1 łyżka oleju
✅ ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ 1 jajko
✅ 120 ml kefiru lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Włóż do miski wszystkie składniki i mieszaj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji (bez grudek).

OPCJONALNIE: Na koniec do ciasta można dodać pokrojone na małe kawałki jabłko lub borówki. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obydwóch stron na złoty kolor.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE PIEROGI
(1 porcja)

Składniki:

✅ 100 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 2 łyżki oleju
✅ 1 jajko
✅ 25-30 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki włożyć do miski i rozmieszaj szybkimi ruchami za pomocą łyżki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie wyrabiaj!
  2. Tak rozmieszane ciasto rozłóż na stolnicy, rozwałkuj i wykrój kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego z nich nałóż ulubiony farsz, złóż na pół, a następnie mocno zalepiaj brzegi palcami.
  3. Do gotującej, osolonej wody dodaj pierogi i gotuj je około 5 minut od momentu wypłynięcia. Długość gotowania jest zależna od grubości ciasta.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE KOPYTKA
(1 porcja)

Składniki:

✅ 100 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 100 g białego sera
✅ 1 jajko

Przygotowanie:

Do mieszanki dodaj pokruszony biały ser i wbij jajko. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Następnie rozłóż na stolnicy i zroluj w rulon. Odkrawaj kawałki o szerokości 1,5-2 cm. Do osolonej gotującej się wody dodaj kluski. Gotuj od 7 do 8 minut.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE MUFFINY
(6 sztuk)

Składniki:

✅ 100 g mixu uniwersalnego Incola
✅ ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ 2 g dowolnego aromatu
✅ 50 g cukru
✅ 2 jajka
✅ 100 g oleju

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodaj olej i wsyp sypkie składniki. Powstałą mieszaninę miksuj przez około 1 minutę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż przygotowane ciasto do papilotek i piecz od 20 do 25 minut w temperaturze 180°C.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE CIASTO MARMURKOWE

Składniki:

✅ 100 g mixu uniwersalnego Incola
✅ ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ 2 g dowolnego aromatu
✅ 60 g cukru
✅ 2 łyżeczki kakao
✅ 2 jajka
✅ 100 g oleju

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, następnie dodaj olej, aromat i pozostałe suche składniki. Miksuj ciasto przez około 1 minutę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. 2/3 powstałego jasnego ciasta wlej do foremki. Do pozostałej 1/3 ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Uzyskane ciasto kakaowe wlej na jasne i przy pomocy widelca wymieszaj delikatnymi ruchami (nie mieszać dokładnie! Tylko do czasu powstania widocznych jasno-ciemnych pręgów). Piecz 35 minut w temperaturze 180 °

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWY MAKARON JAJECZNY
(porcja na 2 osoby)

Składniki:

✅ 110 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 2 łyżki oleju
✅ 1 jajko „M”
✅ 15 g wody

Przygotowanie:

  1. Mix uniwersalny wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
  2. Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką ryżową i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Rozwałkuj na cienkie placki i zostaw na około 10 minut. Następnie pokrój w paseczki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj od 5 do 6 minut.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWY MAKARON BEZJAJECZNY
(porcja na 2 osoby)

Składniki:

✅ 100 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 2 łyżki oleju
✅ 50 g wody

Przygotowanie:

  1. Mix uniwersalny wsyp do miski, dodaj wodę i olej. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
  2. Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką ryżową i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Rozwałkuj na cienkie placki i zostaw na około 10 minut. Następnie pokrój w paseczki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj od 5 do 6 minut.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE PTYSIE
(15-20 sztuk)

Składniki:

✅ 120 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 200 g wody
✅ 100 g margaryny lub masła
✅ 4 jajka „M”

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu zagotuj wodę z margaryną lub masłem. Po rozpuszczeniu tłuszczu wsyp mix uniwersalny i mieszaj mikserem na wysokich obrotach (cały czas trzymając garnek na ogniu), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawić i schłodzić do temperatury pokojowej.
  2. Do przestudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku ciągle miksując, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Uzyskaną masę przełóż do rękawa cukierniczego (lub woreczka cukierniczego). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C (termoobieg).

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWY BISZKOPT
(tortownica lub blaszka 36 x 24cm)

Składniki:

✅ 140 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 160 g cukru
✅ 4 jajka „M”
✅ 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier. Po połączeniu składników dodawaj po jednym żółtku. Ubijaj wszystko razem około 1 minuty.
  2. Mix uniwersalny i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i delikatnie wsyp do ciasta, następnie wymieszaj łyżką.
  3. Uzyskaną masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź posmarowanej tłuszczem. Piecz około 25 minut w temperaturze 170 °C (bez termoobiegu).

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE MINI PĄCZKI
(9 szt)

Składniki:

✅ 140 g mleka
✅ 1 jajko „M”
✅ 2 łyżki oleju
✅ 15 g świeżych drożdży
✅ 210 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 2 łyżki cukru
✅ 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozczyn: Włóż do garnuszka 140 g ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 15 g drożdży i 15 g mixu uniwersalnego. Zamieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu.
  2. Do pozostałej części mixu wlej przygotowany rozczyn i dodaj jajko. Zamieszaj łyżką. Następnie dodaj olej i wyrób ciasto dłonią. Ciasto pozostaw na czas 3 do 4 minut.
  3. Posyp stolnicę mąką ryżową i wyłóż ciasto łyżką na stolnicę. Natłuść dłonie olejem i z wcześniej uzyskanego ciasta, uformuj kształt pączków. Tak przygotowane kulki przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut. Do rozgrzanego oleju do temperatury wynoszącej około 180 °C  wrzuć pączki. Smaż je po około 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyłóż je na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu nadziewaj marmoladą lub ulubionym dżemem.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE KLUSKI NA PARZE
(4 sztuki)

Składniki:

✅ 140 g mleka lub wody
✅ 1 jajko „M”
✅ 2 łyżki oleju
✅ 15 g świeżych drożdży
✅ 210 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 2 łyżki cukru
✅ 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Rozczyn: Włóż do garnuszka 140 g ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 15 g drożdży i 15 g mixu uniwersalnego. Zamieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu.
  2. Do pozostałej części mixu wlej przygotowany rozczyn i dodaj jajko. Wymieszaj. Następnie dodaj olej i wyrabiaj ciasto dłonią około 2 minuty. Ciasto pozostaw na 3 do 4 minut.
  3. Na stolnicę oprószoną mąką ryżową wyłóż ciasto. Następnie natłuszczonymi olejem dłońmi formuj kluski. Przygotowane w ten sposób kulki przykryj ściereczką i zostaw na około 25 minut. Zagotuj małą ilość osolonej wody, włóż sitko do garnka i ułóż kluski na sitku. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj 8 minut nie podnosząc w między czasie pokrywki.

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWA PIZZA

Składniki:

✅ 170 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 1 łyżka cukru
✅ 1/2 łyżeczki soli
✅ 10 g świeżych drożdży
✅ 3 łyżki oleju/ oliwy z oliwek
✅ 100 g letniej wody

Przygotowanie:

  1. Rozczyn: Włóż do garnuszka drożdże, letnią wodę, cukier i ok. 20 g mixu. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  2. Pozostałą część mixu uniwersalnego wraz z dodatkiem soli przesyp do miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn. Zamieszaj łyżką. Dodaj olej i następnie wyrabiaj ciasto ręką.
  3. Tak otrzymane ciasto wyłóż na stolnicę i uformuj palcami lub wałkiem w okrągły blat. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Na wierzch wyłóż ulubione składniki, a brzegi posmaruj oliwą. Piecz 5 minut w temperaturze 250°

____________________________________________________________________________________________________

BEZGLUTENOWE GOFRY

Składniki:

✅ 50 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 3-4 łyżki cukru
✅ 1 jajko
✅ 2 łyżki oleju
✅ 110 g mleka
✅ ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wsyp mix uniwersalny do miski, dodaj cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj mleko, jajko oraz olej. Zmiksuj lub wymieszaj na gładką masę. Gofry piecz w nagrzanej gofrownicy około 4 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × 2 =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.