Najbardziej uniwersalny mix na rynku bezglutenowym! Z użyciem jednego produktu przygotujesz bezglutenowy makaron, pizzę, pączki, gofry, pierogi, naleśniki, kopytka, kluski na parze, ciasto, muffiny, biszkopt, chlebek bananowy, a nawet ptysie!
Poniżej 14 łatwych i szybkich w przygotowaniu przepisów na bezglutenowe pyszności 🙂
BEZGLUTENOWE MINI PĄCZKI
Składniki (na 9 sztuk):
- 140 g mleka
- 1 jajko „M”
- 2 łyżki oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 210 g mixu uniwersalnego Incola
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozczyn: Włóż do garnuszka 140 g ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 15 g drożdży i 15 g mixu uniwersalnego. Zamieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu.
- Do pozostałej części mixu wlej przygotowany rozczyn i dodaj jajko. Zamieszaj łyżką. Następnie dodaj olej i wyrób ciasto dłonią. Ciasto pozostaw na czas 3 do 4 minut.
- Posyp stolnicę mąką ryżową i wyłóż ciasto łyżką na stolnicę. Natłuść dłonie olejem i z wcześniej uzyskanego ciasta, uformuj kształt pączków. Tak przygotowane kulki przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut. Do rozgrzanego oleju do temperatury wynoszącej około 180 °C wrzuć pączki. Smaż je po około 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyłóż je na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu nadziewaj marmoladą lub ulubionym dżemem.
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI
Składniki (na ok. 6 sztuk):
- 50 g mixu uniwersalnego Incola
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 120 ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsyp do miski i mieszaj rózgą przez 1 minutę, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie zarumieniony.
BEZGLUTENOWE RACUCHY
Składniki (na ok. 6 sztuk):
- 50 g mixu uniwersalnego Incola
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Włóż do miski wszystkie składniki i mieszaj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji (bez grudek).
OPCJONALNIE: Na koniec do ciasta można dodać pokrojone na małe kawałki jabłko lub borówki. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obydwóch stron na złoty kolor.
BEZGLUTENOWE PIEROGI
Składniki (1 porcja):
- 100 g mixu uniwersalnego Incola
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 25-30 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włożyć do miski i rozmieszaj szybkimi ruchami za pomocą łyżki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie wyrabiaj!
- Tak rozmieszane ciasto rozłóż na stolnicy, rozwałkuj i wykrój kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego z nich nałóż ulubiony farsz, złóż na pół, a następnie mocno zalepiaj brzegi palcami.
- Do gotującej, osolonej wody dodaj pierogi i gotuj je około 5 minut od momentu wypłynięcia. Długość gotowania jest zależna od grubości ciasta.
BEZGLUTENOWE KOPYTKA
Składniki (1 porcja):
- 100 g mixu uniwersalnego Incola
- 100 g białego sera
- 1 jajko
Przygotowanie:
Do mieszanki dodaj pokruszony biały ser i wbij jajko. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Następnie rozłóż na stolnicy i zroluj w rulon. Odkrawaj kawałki o szerokości 1,5-2 cm. Do osolonej gotującej się wody dodaj kluski. Gotuj od 7 do 8 minut.
BEZGLUTENOWE MUFFINY
Składniki (na 6 sztuk):
- 100 g mixu uniwersalnego Incola
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 g dowolnego aromatu
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 100 g oleju
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodaj olej i wsyp sypkie składniki. Powstałą mieszaninę miksuj przez około 1 minutę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż przygotowane ciasto do papilotek i piecz od 20 do 25 minut w temperaturze 180°C.
BEZGLUTENOWE CIASTO MARMURKOWE
Składniki:
- 100 g mixu uniwersalnego Incola
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 g dowolnego aromatu
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 100 g oleju
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, następnie dodaj olej, aromat i pozostałe suche składniki. Miksuj ciasto przez około 1 minutę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- 2/3 powstałego jasnego ciasta wlej do foremki. Do pozostałej 1/3 ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Uzyskane ciasto kakaowe wlej na jasne i przy pomocy widelca wymieszaj delikatnymi ruchami (nie mieszać dokładnie! Tylko do czasu powstania widocznych jasno-ciemnych pręgów). Piecz 35 minut w temperaturze 180 °
BEZGLUTENOWY MAKARON JAJECZNY
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 110 g mixu uniwersalnego Incola
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko „M”
- 15 g wody
Przygotowanie:
- Mix uniwersalny wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
- Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką ryżową i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Rozwałkuj na cienkie placki i zostaw na około 10 minut. Następnie pokrój w paseczki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj od 5 do 6 minut.
BEZGLUTENOWY MAKARON BEZJAJECZNY
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 100 g mixu uniwersalnego Incola
- 2 łyżki oleju
- 50 g wody
Przygotowanie:
- Mix uniwersalny wsyp do miski, dodaj wodę i olej. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
- Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką ryżową i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Rozwałkuj na cienkie placki i zostaw na około 10 minut. Następnie pokrój w paseczki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj od 5 do 6 minut.
BEZGLUTENOWE PTYSIE
Składniki (15-20 sztuk):
- 120 g mixu uniwersalnego Incola
- 200 g wody
- 100 g margaryny lub masła
- 4 jajka „M”
Przygotowanie:
- Na małym ogniu zagotuj wodę z margaryną lub masłem. Po rozpuszczeniu tłuszczu wsyp mix uniwersalny i mieszaj mikserem na wysokich obrotach (cały czas trzymając garnek na ogniu), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawić i schłodzić do temperatury pokojowej.
- Do przestudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku ciągle miksując, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Uzyskaną masę przełóż do rękawa cukierniczego (lub woreczka cukierniczego). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C (termoobieg).
BEZGLUTENOWY BISZKOPT
Składniki (tortownica lub blaszka 36 x 24cm):
- 140 g mixu uniwersalnego Incola
- 160 g cukru
- 4 jajka „M”
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier. Po połączeniu składników dodawaj po jednym żółtku. Ubijaj wszystko razem około 1 minuty.
- Mix uniwersalny i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i delikatnie wsyp do ciasta, następnie wymieszaj łyżką.
- Uzyskaną masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź posmarowanej tłuszczem. Piecz około 25 minut w temperaturze 170 °C (bez termoobiegu).
BEZGLUTENOWE KLUSKI NA PARZE
Składniki (4 sztuki):
- 140 g mleka lub wody
- 1 jajko „M”
- 2 łyżki oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 210 g mixu uniwersalnego Incola
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozczyn: Włóż do garnuszka 140 g ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 15 g drożdży i 15 g mixu uniwersalnego. Zamieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu.
- Do pozostałej części mixu wlej przygotowany rozczyn i dodaj jajko. Wymieszaj. Następnie dodaj olej i wyrabiaj ciasto dłonią około 2 minuty. Ciasto pozostaw na 3 do 4 minut.
- Na stolnicę oprószoną mąką ryżową wyłóż ciasto. Następnie natłuszczonymi olejem dłońmi formuj kluski. Przygotowane w ten sposób kulki przykryj ściereczką i zostaw na około 25 minut. Zagotuj małą ilość osolonej wody, włóż sitko do garnka i ułóż kluski na sitku. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj 8 minut nie podnosząc w między czasie pokrywki.
BEZGLUTENOWA PIZZA
Składniki:
- 170 g mixu uniwersalnego Incola
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju / oliwy z oliwek
- 100 g letniej wody
Przygotowanie:
- Rozczyn: Włóż do garnuszka drożdże, letnią wodę, cukier i ok. 20 g mixu. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Pozostałą część mixu uniwersalnego wraz z dodatkiem soli przesyp do miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn. Zamieszaj łyżką. Dodaj olej i następnie wyrabiaj ciasto ręką.
- Tak otrzymane ciasto wyłóż na stolnicę i uformuj palcami lub wałkiem w okrągły blat. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Na wierzch wyłóż ulubione składniki, a brzegi posmaruj oliwą. Piecz 5 minut w temperaturze 250°
BEZGLUTENOWE GOFRY
Składniki:
- 50 g mixu uniwersalnego Incola
- 3-4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 110 g mleka
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wsyp mix uniwersalny do miski, dodaj cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj mleko, jajko oraz olej. Zmiksuj lub wymieszaj na gładką masę. Gofry piecz w nagrzanej gofrownicy około 4 minut.
BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY
Składniki:
- 110 g mixu uniwersalnego Incola
- 3 g proszku do pieczenia
- 1 g dowolnego aromatu
- 60 g cukru
- 70 g oleju rzepakowego
- 2 jaja M
- 1 banan + 1 sztuka do ozdobienia ciasta z góry
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski i ubić z cukrem. Bezglutenowy mix uniwersalny przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek wraz z aromatem, wymieszkać. Następnie wlać olej i na koniec dodać rozdrobniony banan, ponownie wymieszać.
Masę wylać na małą blaszkę, jak do wypieku chleba. Opcjonalnie przekroić 1 banan wzdłuż i ułożyć na cieście. Wypiekać 180°C, przez 30-35 min.