Bezglutenowe ciasto w waniliowo-kakaowe prążki o wilgotnej konsystencji. Szybki i łatwy przepis, po który można sięgnąć na co dzień lub w przypadku niespodziewanych gości 🙂
Składniki:
✅ 100 g mixu uniwersalnego Incola
✅ ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ 2 g dowolnego aromatu
✅ 60 g cukru
✅ 2 łyżeczki kakao
✅ 2 jajka
✅ 100 g oleju
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, następnie dodaj olej, aromat i pozostałe suche składniki. Miksuj ciasto przez około 1 minutę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- 2/3 powstałego jasnego ciasta wlej do foremki. Do pozostałej 1/3 ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Uzyskane ciasto kakaowe wlej na jasne i przy pomocy widelca wymieszaj delikatnymi ruchami (nie mieszać dokładnie! Tylko do czasu powstania widocznych jasno-ciemnych pręgów). Piecz 35 minut w temperaturze 180 °C.
Dodaj komentarz