Skutecznych przepisów na naleśniki nigdy dość! Niesamowitą puszystość naleśników z tego przepisu zapewnia przelanie ciasta przez drobne sitko oraz smażenie ich pod przykryciem 🙂
Składniki na ciasto:
✅ 150 g bezglutenowej mąki ryżowej INCOLA
✅ 50 g mąki ziemniaczanej
✅ 70 g bezglutenowych płatków owsianych INCOLA
✅ 650 ml mleka
✅ szczypta soli, kilka kropli esencji waniliowej
✅ 3 jajka L
✅ 2 łyżki syropu klonowego
✅ 40 g roztopionego masła
✅ 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie mokre składniki w jednej misce, a w drugiej wszystkie suche. Do mokrych dodać suche, wymieszać i odstawić na pół godziny. Zmiksować wszystko bardzo dokładnie i przelać przez drobne sito.
Smażyć na suchej patelni lub lekko natłuszczonej olejem.
WSKAZÓWKA. Spróbuj naleśniki smażyć pod przykryciem, są wtedy bardziej puszyste 🙂
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.
Dodaj komentarz