Szybkie w wykonaniu i fit ciasto bezglutenowe! Bez pieczenia i zbędnych kalorii. Delikatne w smaku, świetnie sprawdzi się jako dietetyczny deser lub drugie śniadanie 🙂 Uroczy wygląd sera sprawi, że dzieci również będą zachwycone!
Składniki na spód:
✅ 40g bezglutenowych płatków owsianych INCOLA
✅ 70g herbatników
✅ 40g masła
Składniki na masę skyrowo-cytrynową:
✅ 2 skyry naturalne (łącznie 300g)
✅ 250g jogurtu naturalnego
✅ 3 surowe żółtka (dodane dla koloru, można pominąć)
✅ 1 galaretka bez cukru (można dać zwykłą z cukrem)
✅ słodzidło: miód, syrop, erytrytol (ilość wedle uznania)
✅ skórka otarta z cytryny 🍋
- SPÓD. Herbatniki i bezglutenowe płatki owsiane zmielić lub skruszyć blenderem. Masło rozpuścić i połączyć z pokruszonym miksem herbatników i płatków. Masę wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Schować do lodówki.
- MASA SKYROWO-CYTYRNOWA. Galaretkę rozpuścić w 80-90ml wody. Wystudzić. Skyry, jogurt naturalny, żółtka, słodzidło (jeśli słodzidło jest w formie stałej, to mielimy na puder) i skórkę z cytryny dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Schować do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !
O autorze:
Klaudia – studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂
Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria.