BEZGLUTENOWE CHRUPIĄCE KRAKERSY SEROWE

Pyszna dietetyczna przekąska dla chrupaczy 🙂 W dodatku bez glutenu! Bardzo szybkie w przygotowaniu krakersy, meega chrupiące, które zastąpią chipsy! 🙂

 

Składniki (3 duże blaszki):

✅ 150g bezglutenowego mixu uniwersalnego INCOLA
✅ 150g sera żółtego
✅ 30g masła
✅ 1 żółtko
✅ 10 łyżek mleka
✅ przyprawy: sól, czosnek granulowany, przyprawa z suszonymi pomidorami, papryka słodka

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki, w tym także przyprawy – zagnieść, stopniowo dodając mleko. W razie gdyby masa była zbyt klejąca dodać bezglutenowy mix uniwersalny w większej ilości – do otrzymania elastycznej ale nieklejącej się konsystencji. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 1-2mm (najlepiej robić to między dwoma arkuszami papieru). Wykrajać kształty, np. trójkąty
  2. Krakersy wykładać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozbełtanym jakiem. Można je także posypać np. sezamem lub wyciąć dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 12-15 min.

 

O autorze:

Klaudia  studentka dietetyki, kochająca kulinarne przygody. Łączy zdrowie ze smakiem oraz szczupłą sylwetką. Tworzy przepisy na zdrowe alternatywy ciast i FIT słodycze, które nie tylko cieszą oko, lecz także podniebienie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Masz to jak w banku!🙂

Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sixteen − five =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.