Najprostszy obiad lub kolacja w nurcie zero waste, pyszne bezglutenowe kotleciki z kilku składników: ziemniaki, brokuły i kukurydza z puszki ze świeżymi ziołami.
Składniki (na 3 kotleciki):
✅ 20 g bezglutenowej MĄKI RYŻOWEJ INCOLA
✅ 90 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
✅ 90 brokuła
✅ 30 g kukurydzy z puszki
✅ 1 jajko
✅ świeże zioła, po ok. 2 łyżki szczypiorku, natki pietruszki, koperku, pół łyżeczki soli, granulowanego czosnku, pieprz do smaku
✅ w wersji wzbogaconej dodać 2 łyżki startego parmezanu (naprawdę warto!)
- Brokuła ugotować i bardzo drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć. Można użyć ugotowane ziemniaki, które pozostały po obiedzie.
- Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Formować zwilżonymi w wodzie dłońmi, nie dodawać więcej mąki!
- Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej oliwą. Podawać ze śmietaną i rukolą,
Smacznego!
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.
Dodaj komentarz