Pyszne, bezglutenowe ciasto z owocami, bez użycia gotowego miksu mąk. Można dodawać swoje ulubione owoce w zależności od ich dostępności. Ekspresowy deser do kawy!
Składniki (na formę o śr. 24 cm):
✅ 2 szklanki mąki bezglutenowej – 1/2szkl. jaglanej, 1/2 szkl. kokosowej, 1/2 szkl. z amarantusa i 1/2 szkl. ziemniaczanej
✅ 1/2 szklanki cukru brązowego
✅ 1/2 szklanki oleju
✅ 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
✅ 3 jajka
✅ Owoce: 1 jabłko, 2 małe nektarynki, duża garść mrożonych malin
- Wszystkie rodzaje mąki wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
- Jajka wbić do dużej misy, wsypać cukier i ubijać przez kilka minut, aż do uzyskania puszystej, jasnej masy. Cienką strużką wlewać do mieszanki olej, nieprzerwanie miksując. Wsypywać stopniowo mieszankę mąk, miksując na najniższych obrotach lub mieszając łyżką. Ciasto powinno być dosyć gęste.
- Owoce umyć, osuszyć i pokroić (mrożonych nie rozmrażać). Wymieszać z ciastem przy pomocy łyżki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C, przez ok. 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Autor:
Kasia Włosok
Dodaj komentarz