Ekspresowe w przygotowaniu i pyszne muffiny, które skradną serce każdego łasucha 🙂 Przygotujecie je z pomocą gotowego mixu uniwersalnego!
Składniki (6 sztuk):
✅ 90 g mixu uniwersalnego Incola
✅ 15 g kakao
✅ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
✅ szczypta soli
✅ 1 jajko
✅ 90 g cukru trzcinowego lub zwykłego
✅ 50 ml oleju roślinnego
✅ 110 ml mleka
✅ 8 kostek posiekanej czekolady (mleczna) do posypania
Przygotowanie:
- Jajko wbić do miski i ubijać z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru. Cały czas ubijając dodać olej, a na końcu mleko.
- Mix uniwersalny, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać do ubitych jajek i dalej ubijać przez kilka minut, aż masa się napowietrzy. Na koniec wrzucić połowę posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Masa jest dosyć rzadka, ale taka ma być.
- Gotową masę wlać do papilotek prawie do brzegów, posypać pozostałą czekoladą i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25 minut.
Smacznego!
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.
Dodaj komentarz