Pyszny bezglutenowy makaron spaghetti z delikatnym sosem z pieczonych pomidorów, dużą ilością zielonej cebulki i szczypiorku. Idealna propozycja na sezonowe danie na lato i nie tylko!
Składniki (dla 2 osób):
1 op. bezglutenowego makaronu Spaghetti INCOLA
2 szt. pomidorów malinowych (ok. 350 g)
1 łyżka oregano
sól i pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szt. cebulki dymki (lub 1 szalotkę)
1 łyżka szczypiorku
1 ząbek czosnku
pół szklanki wody
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie: mascarpone można zastąpić dodając ok 150 -200 ml mleczka kokosowego i rezygnując z wody)
kilka listków bazylii
tarty parmezan
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój na ćwiartki, skrop łyżeczką oliwy, posyp oregano oraz szczyptą soli. Piecz w naczyniu żaroodpornym w 200°C przez 30 minut. Następnie z pomidorów usuń skórkę i pokrój.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody z dodatkiem soli, odcedź i skrop kilkoma kroplami oliwy.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulkę dymkę, szczypiorek, posiekany czosnek i duś kilka minut. Następnie dodaj pomidory, pół łyżeczki soli, pieprz do smaku i duś kolejne kilka minut.
- Dodaj wodę wymieszaną ze skrobią oraz mascarpone. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje (kilka minut).
- Ugotowany makaron podawaj z sosem, bazylią i parmezanem.
Smacznego!
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.
Dodaj komentarz