MAKARON Z SOSEM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Pyszny bezglutenowy makaron spaghetti z delikatnym sosem z pieczonych pomidorów, dużą ilością zielonej cebulki i szczypiorku. Idealna propozycja na sezonowe danie na lato i nie tylko!

Składniki (dla 2 osób):

✅ 1 op. bezglutenowego makaronu Spaghetti INCOLA
✅ 2 szt. pomidorów malinowych (ok. 350 g)
✅ 1 łyżka oregano
✅ sól i pieprz
✅ 1 łyżka oliwy z oliwek
✅ 2 szt. cebulki dymki (lub 1 szalotkę)
✅ 1 łyżka szczypiorku
✅ 1 ząbek czosnku
✅ pół szklanki wody
✅ 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
✅ 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie: mascarpone można zastąpić dodając ok 150 -200 ml mleczka kokosowego  i rezygnując z wody)
✅ kilka listków bazylii
✅ tarty parmezan

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój na ćwiartki, skrop łyżeczką oliwy, posyp oregano oraz szczyptą soli. Piecz w naczyniu żaroodpornym w 200°C przez 30 minut. Następnie z pomidorów usuń skórkę i pokrój.
  2. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody z dodatkiem soli, odcedź i skrop kilkoma kroplami oliwy.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulkę dymkę, szczypiorek, posiekany czosnek i duś kilka minut. Następnie dodaj pomidory, pół łyżeczki soli, pieprz do smaku i duś kolejne kilka minut.
  4. Dodaj wodę wymieszaną ze skrobią oraz mascarpone. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje (kilka minut).
  5. Ugotowany makaron podawaj z sosem, bazylią i parmezanem.

 

Smacznego!

 

O autorze:

Małgosia – ze względów zdrowotnych przybywa na diecie bezglutenowej od 4 lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.

Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − 7 =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.