Pyszny makaron z czerwonym pesto i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad lub lunchbox do pracy. Propozycja przeznaczona również dla osób przestrzegających diety bezglutenowej.
Składniki:
✅ 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Fusilli INCOLA
Pesto (można również użyć gotowego pesto ze słoika):
✅ 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
✅ 2 garście liści bazylii
✅ 1/4 szklanki płatków migdałów
✅ 1/2 łyżeczki soli
✅ 3 ząbki czosnku
✅ 1/4 szklanki oliwy z oliwek
✅ 3 łyżki startego parmezanu
✅ 1 łyżka soku z cytryny
Warzywa:
✅ 1 mała żółta cukinia
✅ 1 mała zielona cukinia
✅ 1 duża czerwona cebula
✅ 1 marchew młoda
✅ natka pietruszki
✅ bazylia do dekoracji
✅ 2 łyżki oliwy
✅ 1 łyżka octu balsamicznego
✅ sól, pieprz
Przygotowanie:
- MAKARON: Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- PESTO: Odsącz olej z pomidorów, migdały podpraż na patelni. Razem z pozostałymi składnikami do pesto, umieść w blenderze i zmiksuj. W razie konieczności dodaj więcej oliwy.
- WARZYWA: Warzywa pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Przełóż w całości do miski, dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Przełóż warzywa na blaszkę do grillowania lub na grill elektryczny, piecz do zbrązowienia.
- Jeszcze ciepły makaron połącz z pesto, podlej 2-3 łyżkami wody spod makaronu. Dodaj warzywa, poszatkowaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj komentarz