Śródziemnomorska sałatka z cukinią, serem feta i pomidorkami, z lekkim sosem cytrynowo-ziołowym. Idealna również dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
✅ 1,5 szklanki bezglutenowego makaronu Orecchiette Incola
✅ 1 mała żółta cukinia
✅ 1 mała zielona cukinia
✅ 1 opakowanie małych pomidorków
✅ 1 czerwona cebula
✅ 1 opakowanie serka fety
✅ 5 łyżeczek kaparów
✅ 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Sos:
✅ 4 łyżki oliwy z oliwek
✅ 2 ząbki czosnku
✅ łyżka soku z cytryny
✅ 1/2 łyżeczki majeranku
✅ sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na połówki, a cebulę i pietruszkę poszatkuj.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej go zimną wodą i odstaw.
Przygotuj sos. Połącz oliwę z sokiem z cytryny, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki umieść w misce, polej sosem, dokładnie wymieszaj.
Dodaj komentarz