JESIENNA PASTA CAPONATA Z BAKŁAŻANA

Czy spotkaliście się już z włoską potrawą caponata? To pyszny gulasz z bakłażana, pomidorów, papryki i oliwek, z dużą ilością aromatycznych przypraw! Poniżej prezentujemy przepis na caponatę w formie pasty do pieczywa! 

Składniki:

✅ 1 opakowanie bezglutenowych i wegańskich bułek ciemnych Incola
✅ 2 małe bakłażany
✅ oliwa z oliwek
✅ cebula
✅ czerwona papryka
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ puszka pomidorów
✅ garść zielonych i czarnych oliwek (bez pestek)
✅ garść żurawiny suszonej
✅ 2 ząbki czosnku
✅ 2 łyżki kaparów
✅ 2 łyżki octu balsamicznego
✅ łyżeczka syropu z agawy
✅ świeże zioła ( bazylia, mięta, pietruszka lub kolendra)
✅ sól, pieprz, 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
✅ liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Bakłażana przekroić na pół, polać oliwą i piec w temperaturze ok. 240°C przez 40 minut, skórką do góry. Bakłażan powinien się delikatnie przypalić. Ostudzić go.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, paprykę i cebulę. Chwilkę podsmażyć. Po chwili dodać rozgnieciony czosnek. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać pozostałe składniki.
  3. Smażyć i mieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodać bakłażana wydrążonego (czyli sam miąższ bez skórek). Połączyć dokładnie z pozostałymi składnikami, przełożyć do słoika.
  4. Gotową pastę podawać z bułkami lub ulubionym pieczywem bezglutenowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − 9 =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.