Czy spotkaliście się już z włoską potrawą caponata? To pyszny gulasz z bakłażana, pomidorów, papryki i oliwek, z dużą ilością aromatycznych przypraw! Poniżej prezentujemy przepis na caponatę w formie pasty do pieczywa!
Składniki:
✅ 1 opakowanie bezglutenowych i wegańskich bułek ciemnych Incola
✅ 2 małe bakłażany
✅ oliwa z oliwek
✅ cebula
✅ czerwona papryka
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ puszka pomidorów
✅ garść zielonych i czarnych oliwek (bez pestek)
✅ garść żurawiny suszonej
✅ 2 ząbki czosnku
✅ 2 łyżki kaparów
✅ 2 łyżki octu balsamicznego
✅ łyżeczka syropu z agawy
✅ świeże zioła ( bazylia, mięta, pietruszka lub kolendra)
✅ sól, pieprz, 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
✅ liść laurowy
Przygotowanie:
- Bakłażana przekroić na pół, polać oliwą i piec w temperaturze ok. 240°C przez 40 minut, skórką do góry. Bakłażan powinien się delikatnie przypalić. Ostudzić go.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, paprykę i cebulę. Chwilkę podsmażyć. Po chwili dodać rozgnieciony czosnek. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać pozostałe składniki.
- Smażyć i mieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodać bakłażana wydrążonego (czyli sam miąższ bez skórek). Połączyć dokładnie z pozostałymi składnikami, przełożyć do słoika.
- Gotową pastę podawać z bułkami lub ulubionym pieczywem bezglutenowym.
Smacznego!
Dodaj komentarz