Jesienna salsa kanapkowa ze śliwką w roli głównej! Pysznie komponuje się z naszymi bezglutenowymi bułkami 🙂
Składniki:
✅ 1 opakowanie bezglutenowych i wegańskich bułek jasnych INCOLA
✅ 5-6 różnych pomidorów, mogą być czarne, żółte, czerwone
✅ 2 ząbki czosnku
✅ 3 śliwki węgierki
✅ mała cebula
✅ garść liści kolendry
✅ papryczka jalapeno, bez pestek i żeberek
✅ łyżka soku z limonki
✅ 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
- Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć. Odparować zawartość wody. Nie martwić się jeśli pomidory będą się przypalać, trzeba cały czas je mieszać. Dzięki temu zyskają dodatkowe walory smakowe! Ostudzić.
- Do malaksera włożyć pokrojoną cebulę, śliwki, papryczkę, sok z limonki, kolendrę, czosnek i sól. Zmiksować krótko, tak aby składniki były rozdrobnione, ale nie zmielone.
- Następnie dodać ostudzone pomidory. Ponownie zmiksować, dosłownie przez sekundę.
- Przełożyć do miseczki i podawać z ulubionym pieczywem bezglutenowym.
Smacznego!
Dodaj komentarz