W kuchni zalegają przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić? Mamy sposób, aby je wykorzystać, a dodatkowo cieszyć się doskonałym smakiem! Szybkie ciasto bananowe z prostych składników. Masę przygotujesz w kilka minut ☺️
Składniki na 1 keksówkę:
✅ 130 g bezglutenowego mixu uniwersalnego Incola
✅ 3 jajka
✅ 80-100 g cukru
✅ trzy banany (300 gramów zmiksowanej pulpy bananowej)
✅ 60 g oleju
✅ 3 łyżki soku z cytryny
✅ 50 g mielonych orzechów (migdały lub orzechy laskowe wcześniej obrane ze skóry i podprażone)
✅ 1 czubata łyżka kakao
✅ 1 płaska łyżeczka sody
✅ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać powoli pulpę bananową i olej. Wyłączyć mikser, dodać mielone orzechy i przesiany mix, połączony z proszkiem i sodą, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesiane kakao i wymieszać raz jeszcze. Gotowe ciasto wylać do formy (w ciasto dodatkowo można powtykać kawałki bananów). Piec ok. 1 godziny.
Smacznego ❤️
O autorze:
Małgosia – ze względów zdrowotnych przebywa na diecie bezglutenowej od kilku lat. Od zawsze uwielbia gotować, a inspiracje to tak naprawdę w większości Jej autorskie pomysły, których jest tak dużo, że nie nadąża ich realizować.
Dba, aby potrawy były kolorowe, smaczne i nie kojarzyły się z jedzeniem tektury, a przede wszystkim były z produktów dostępnych dla każdego i łatwe w przygotowaniu.
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielubas.
Dodaj komentarz