PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki:

  • 2 mniejsze bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cukinia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka harissy lub pasty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • Szczypta cukru
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażany nakłuj nożem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a temperaturę w piekarniku nastaw na 220-230 stopni C. Włóż do piekarnika bakłażana. Piecz około 30-40 minut, aż wyraźnie jego skórka nabierze ciemnego, lekko przypalonego koloru. Dzięki temu bakłażan nabierze niesamowitego smaku i aromatu.
  2. Przełóż upieczone warzywo do miski, po ostudzeniu zdejmij z niego skórkę.
  3. Warzywa (papryka, cukinia, cebula i czosnek) pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski, polej oliwą i obtocz dokładnie, tak, aby każde warzywo było umaszczone oliwą. Ułóż na blaszce, na której piekł się bakłażan i piecz w tej samej temperaturze 10 minut. Warzywa powinny zmięknąć i się zarumienić (końcówki delikatnie przypalić).
  4. Przełóż wszystkie składniki (wraz z przyprawami) do miski i zblenduj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz zblendować na bardzo gładką masę, a możesz pozostawić wyczuwalne kawałki warzyw.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × trzy =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.