Dżem malinowy z nasionami chia
Ekspresowy dżem, do którego wykorzystasz zalegające w zamrażarce mrożone owoce.
Składniki:
- 3-4 łyżki nasion chia
- 3 szklanki mrożonych owoców (w tym przypadku to maliny)
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
- Do niewielkiego garnuszka wrzuć maliny, cukier i wodę. Gotuj razem pod przykryciem.
- Kiedy owoce zmiękną i delikatnie się rozpadną, wyłącz palnik. Dosyp nasiona chia, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Przełóż do słoików i przechowuj w lodówce przez około 1-2 tygodnie.
Podawaj z ulubionym pieczywem i dodatkami. Szczególnie polecamy z chlebem świeżym z maczkiem. Pysznie smakuje także z kajzerką i bajglem.
Nasiona chia dzięki zdolności żelowania zagęszczą dżem, dodatkowo są doskonałym źródłem kwasów omega 3.
Dodaj komentarz