Burgery buraczane

Burger z buraka

Nasz pomysł na zdrowe i pyszne danie! Burgery nie cieszą się dobrą sławą i często kojarzone są z kalorycznymi i niezdrowymi fastfoodami. Ale burgery buraczane na bazie bezglutenowych bułek hamburgerowych to pomysł na świetne danie w stylu „zrób to sam”. A najlepiej nie sam, tylko z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną.

Wspólne przygotowywanie posiłków i spędzanie czasu przy stole to sposób na budowanie więzi, relaks i sympatycznie spędzony czas! Gotujcie, śmiejcie się i rozmawiajcie.

Dlaczego warto jeść buraki?

Zanim podamy przepis – jeszcze kilka słów o zaletach buraków! To nie tylko smaczne i zdrowe, ale także wszechstronne warzywa, z których można przygotować wiele potraw. Nie tylko tych tradycyjnych!

Buraki wspierają odporność oraz pozytywnie wpływają na pracę serca i układu krwionośnego. Buraki pokochają osoby, które dbają o sylwetkę. Te warzywa są niskokaloryczne – 100 gram to zaledwie 45 kalorii. Buraki – a szczególnie sok z buraków – polecany jest osobom aktywnym, szczególnie uprawiającym sporty wytrzymałościowe.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białej fasoli z puszki, opłukanej
  • przyprawy: łyżeczka rozmarynu, ½ łyżeczki tymianku, szczypta cynamonu, pieprz, sól, łyżka sosu sojowego.

Przygotowanie:

Buraki zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym, odłóż na bok. Następnie w misie robota kuchennego umieść orzechy, płatki owsiane, siemię, czosnek i przyprawy. Zmiksuj je. Dodaj buraki, sos sojowy oraz fasolę.

Całość powinna połączyć się w gładką masę. Uformuj z niej kotlety i umieść je na blaszce do pieczenia. Piecz około 20 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10.

Sos do burgerów

5 łyżek majonezu lub vege majonezu

1 łyżka srirachy

Majonez i sos umieść w jednej misce i połącz. Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków polecamy dodać 2 łyżki srirachy.

Burgery podawaj z bułką hamburgerową Incola oraz ulubionymi warzywami.

Polecamy ten przepis nie tylko z okazji majowych weekendów! Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery − jeden =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.