Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami, szpinakiem i boczkiem

Maj i czerwiec to sezon na szparagi! Nie trwa długo dlatego miłośnicy tych warzyw powinni korzystać z nich do woli! Białe czy zielone? A może fioletowe?

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są nie tylko pyszne, są także źródłem wielu witamin i minerałów. Szparagi zawierają witaminy C, E i K oraz kwas foliowy, potas, magnez i fosfor. Mają również dużo błonnika. I są niskokaloryczne – 100 gram szparagów to około 20 kalorii.

Szparagi – jakie kupić?

Świeże szparagi to takie, których łodyga jest jędrna i lekko twarda, a główki zamknięte. Zwróć uwagę, by łodyga nie była mocno zdrewniała. Powinna być twarda tylko na końcówce.

Przepis na makaron ze szparagami, szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • opakowanie makaronu Incola fusilli 
  • 1 duża cebula
  • ok. 10-15 szparagów
  • 70 g drobno pokrojonego boczku surowego
  • 3 garście szpinaku
  • 120 ml śmietanki
  • 3 łyżki drobno startego sera pecorino
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Oliwę podgrzej na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz boczek. Wstaw w międzyczasie wodę na makaron.

Kiedy boczek się zarumieni dodaj pokrojone szparagi, podsmaż. Dodaj pół chochli wody z makaronu, wymieszaj i przykryj pokrywką. Po 5 minutach dodaj śmietankę, całość połącz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj starty ser oraz szpinak. Ponownie przykryj pokrywą.

Podawaj z ugotowanym makaronem. Możesz również ugotowany makaron wrzucić do pozostałych składników i wymieszać na patelni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 4 =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.