Amerykańskie pankejki (pancakes) to po prostu bardziej puszyste naleśniki przyrządzane z mąki, jajek, mleka, cukru, roztopionego masła oraz proszku do pieczenia. W Stanach Zjednoczonych to podstawa śniadania, Ty możesz przygotować je kiedy tylko chcesz. Pankejki są mniejsze, ale grubsze. Polecamy podawać je ze świeżymi, sezonowymi owocami.
Na talerzu będzie kolorowo i radośnie. Nasza propozycja spodoba się nie tylko najmłodszym! My do pankejków użyliśmy bezglutenowej mąki kokosowej oraz dodaliśmy odrobinę ryżowej!
Kokosowe pankejki
Składniki
- 4 duże jajka
- szklanka mleka – może być również roślinne
- 2 szklanki wody gazowanej
- szklanka mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj, dzięki temu, mąka idealnie połączy się z resztą składników i pozbędziesz się grudek.
Odłóż ciasto na 10 minut, w tym czasie, mąka nabierze wody i ciasto zgęstnieje.
Posmaruj patelnię olejem i nagrzej patelnie przed wylaniem pierwszego pankejka.
Wylej niedużą ilość ciasta na patelnię, smaż z obu stron.
Podawaj z ulubionymi dodatkami – my wybraliśmy sezonowe owoce! 😊
Dodaj komentarz