Incola - naleśniki kokosowe

Bezglutenowe

Naleśniki kokosowe

Tajemnica sukcesu polega na dokładnym wymieszaniu ciasta na gładka masę i odczekaniu kilku, kilkunastu minut aż ciasto będzie gotowe.

Podobno pierwszy naleśnik nigdy nie jest idealny! Mistrzowie smażenia naleśników potrafią widowiskowo obracać naleśniki podrzucając patelnię.

30 minut
porcja dla 2 osób
łatwe

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

4 jajka

½ szklanki mleka kokosowego

1 łyżka oleju

½ łyżki pasty waniliowej

4 łyżki mąki kokosowej

1 łyżka skrobi kukurydzianej

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Wbij jajka do miski, ubij je przez chwile, dodaj inne mokre składniki. Połącz.

Następnie dodaj obie mąki oraz sól. Wszystko wymieszaj energicznie, polecamy masę zblendować, aby nie pozostały żadne grudki.

Odstaw ciasto na przynajmniej 10-15 minut, w tym czasie mąka kokosowa nabierze mleka.

Rozgrzej mocno patelnie, delikatnie posmaruj ją olejem. Wylej ciasto

Pamiętaj, ciasto z mąki kokosowej ma inną elastyczność niż tradycyjne ciasto z mąki pszennej. Może się kruszyć i łamać

Bardzo ważne jest, aby dobrze nagrzać patelnię, nie można użyć zbyt dużej ilości tłuszczu i mąki.

Mąka kokosowa ma inną higroskopijność i odczekanie tych 10 minut jest wręcz niezbędne.

Po tym czasie, jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać jeszcze mleka roślinnego i ponownie całość zblendować.

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: