Czas na więcej zielonego koloru na talerzach! Czas na brokuły!
Dlaczego warto jeść brokuły?
Brokuły zawierają wiele substancji odżywczych, korzystnie wpływających na zdrowie, dlatego warto włączyć je do diety.
Kaempferol z grupy flawonoidów działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu alergii. Brokuły są bogate w witaminy K i A, pomagające organizmowi wchłaniać witaminę D. Witamina A, czyli tzw. witamina młodości, opóźnia proces starzenia, zapobiega ślepocie zmierzchowej i wzmacnia kości.
Brokuły zawierają dużo błonnika (w 100 gramach produktu jest aż 2,6 gram), a także potas, odpowiadający za niwelowanie skurczów, wapń oraz witaminę C.
Pasta brokułowa
Składniki:
- 400 g gotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 5 łyżek tahini
- 2 garście ugotowanego brokułu
- parę kostek lodu
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Jeszcze gorącą cieciorkę oraz brokuł umieść w blenderze z pozostałymi składnikami. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej pasty. Jeśli wolisz pastę rzadszą, dodaj parę łyżek wody spod ugotowanej cieciorki i ponownie zmiksuj. Podawaj z ulubionym chlebem Incola.
Dodaj komentarz