Tarta z budyniem i truskawkami

Składniki:

* mąki jaglanej, która jest bogata w minerały, witaminy i błonnik.
* mąki ryżowej, która jest najczęściej używana w kuchni bezglutenowej
* mąki kokosowej, która dzięki dużej zawartości błonnika wpływa na strukturę i dobrą wilgotność produktu.

Przepis na tartę o średnicy 23 cm (wyjmowane dno):

Ciasto
* 50 g mąki ryżowej
* 30 g mąki kokosowej
* 30 g mąki jaglanej (możecie zamienić na mąkę kukurydzianą)
* 30 g mąki ziemniaczanej
* 30 g wiórków kokosowych
* 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia bourbon z Madagaskaru
* 30 g cukru pudru
* 1 jajko
* 70 g masła bez laktozy (z lodówki)
* Szczypta soli

Wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto.

Formę wysmaruj masłem i posyp mąką kokosową.

Zacznij od wyklejania boków tarty (grubość nie mniej niż 0,5 cm) , na końcu wylej dno. Zrób nakłucia widelcem i schowaj do lodówki na 15 minut.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (opcja góra dół ).

Wyłóż tartę papierem do pieczenia (ugnieć go wcześniej w dłoni) , zostaw sobie dłuższe boki. Wysyp fasolę i włóż do pieczenia na 10 minut.
Wyjmij fasole z papierem i piecz jeszcze do zarumienienia 10-12 minut (patrz by się boki nie przypiekły).

Ostudź na kratce w formie.

Budyń :
* 2 opakowania budyniu waniliowego bez glutenu (40 g każdy )
* 800 ml mleka
* 4 łyżki cukru

Zagotuj 600 ml mleka. W 200 ml wymieszaj cukier i budynie. Wlej do garnka i cały czas mieszając zagotuj.
Zaczekaj chwilkę i wyłóż na tartę.

Udekoruj dowolnymi owocami.

Dziękujmy za przepis Agnieszka Mucha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × dwa =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.