Płatki owsiane to owsianka, a płatki jaglane to jaglanka! W towarzystwie sezonowych owoców.
Czas na wiśnie!
Wiśnie są kwaśne, ale bardzo zdrowe! Czas na wiśnie – jeden z owoców lata!
Te czerwone, nieduże owoce mają ukrytą w miąższu moc. Fantastycznie wpływają na nasze zdrowie. Dbają o serce i chronią przed chorobami układu krążenia. Zawierają też substancje zapobiegające powstawaniu nowotworów. Dlatego nie krzyw się i nie grymaś, tylko przygotuj frużelinę i połącz ją z płatkami jaglanymi.
To pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie!
Frużelina wiśniowa
- 450 g wiśni – mrożonych lub świeżych
- sok z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Wiśnie przełóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aby się rozmroziły i puściły soki (około 10 minut). Dodaj cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. I wszystko dokładnie wymieszaj.
Mąkę ziemniaczaną przełóż do małej miseczki i dodaj do niej jedną, dwie łyżki soku spod wiśni. Następnie dokładnie wymieszaj i dodaj do wiśni. Połącz dokładnie. Gotuj przez chwilę, do momentu zagęszczenia się frużeliny.
Jaglanka na mleku
- 4 łyżki stołowe płatków jaglanych Incola
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
Zagotuj w garnuszku mleko i dodaj do niego płatki jaglane. Później mieszaj przez chwilę, a następnie odstaw na 5 minut do napęcznienia płatków. Podawaj w miseczce z frużeliną wiśniową.
Smacznego! I na zdrowie!
Dodaj komentarz