W tym przepisie płatki nadają plackom dodatkowej chrupkości , i charakterystyczny posmak gryczany.
SKŁADNIKI:
🔹4 duże ziemniaki
🔹1 duża cebula
🔹4 duże pieczarki
🔹1 marchewka
🔹3 łyżki płatków gryczanych
🔹1 jajko
🔹Łyżka mąki ziemniaczanej
🔹Sól i pieprz.
🔹2 ząbki czosnku
Ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Ja wyciskam ziemniaki przez gaze.
Cebulę, pieczarki, marchewkę, czosnek ścieramy na tarce o największych oczkach. Dodajemy do ziemniaków.
Wbijamy jajko, dodajemy płatki gryczane oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
Placki smażymy odrazu po przygotowaniu na oleju do zrumienienia.
Najlepiej smakują ze śmietaną z czosnkiem solą i pieprzem!
Dziękujmy za przepis Radosław Owczarzak.
Dodaj komentarz