Batoniki gryczane

Dbasz i zdrowie i smukła sylwetkę? Jedz płatki gryczane!

Nieugotowane płatki gryczane to mniej niż 400 kalorii w 100 gramach. Zawierają natomiast sporo błonnika.

A dodatkową ich zaletą jest niska zawartość tłuszczów. Płatki gryczane dostarczają również dużą dawkę witamin i minerałów: potas, kwas foliowy, cynk, fosfor, mangan, magnez i witaminy z grupy B. Regularne jedzenie płatków gryczanych pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Płatki gryczane to jednak nie tylko gryczanka i śniadania! Spróbuj batoników gryczanych i zabierz ze sobą zdrową przekąskę, gdzie tylko chcesz!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków gryczanych Incola
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonych owoców (jagody goji, żurawina itp.)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ½ łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Do misy miksera wrzuć płatki, orzechy, suszone owoce i delikatnie, pulsacyjnie zblenduj. Przesyp następnie mieszankę do dużej miski.

Rozgrzej olej kokosowy i miód w garnku, dodaj masło orzechowe, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.

Wlej mieszankę do miski i dokładnie wszystko wymieszaj.

Przenieś całość do niedużej brytfanki lub innego naczynia (polecamy na dno brytfanki wyłożyć folię lub papier do pieczenia – dzięki temu łatwiej wyciągniesz batoniki z brytfanki ).

Całość dokładnie ugnieć. Użyj do tego celu pokrywki i mocno przyciśnij mieszankę. Następnie całość umieść w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Batoniki możesz również upiec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut. Kiedy się schłodzą również włóż je do lodówki na 2 godziny.

Wyjmij baton, pokrój go na mniejsze kawałki. Możesz również polać je gorzką czekoladą.

Smacznego! I na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × dwa =

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych produktów własnych i usług administratora danych w zakresie adresu mailowego. Administratorem danych osobowych jest GFS Poland sp. z o.o. z siedzibą przy Komorowickiej 110, 43-300 Bielsko-Biała. W przypadku niektórych form marketingu bezpośredniego podstawą przetwarzania może być też udzielona zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt mailowy biuro@gfsp.pl. Dane mogą być przekazywane podmiotom usługowym współpracującym z GFS Poland w zakresie określonym przez Politykę Prywatności serwisu internetowego www.incola.com.pl. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wyżej wymienionych celów. Osoba, której dotyczą dane, ma prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Zgoda dotycząca przetwarzania danych w celu realizacji niektórych form marketingu bezpośredniego może zostać w każdym momencie cofnięta, a jej niewyrażenie nie uniemożliwia otrzymania odpowiedzi na przesłane zapytanie. Dane przetwarzane będą do momentu wyrażenia sprzeciwu bądź odwołania zgody na przetwarzanie.