Niestety, to zależy. Każda osoba jest inna i u każdej inaczej będzie ten proces przebiegał. Jednak zazwyczaj po kilku tygodniach diety bezglutenowej zauważalna będzie poprawę swojego stanu. Ważne, by być konsekwentnym i ściśle przestrzegać diety.
Dodaj produkty Incola za co najmniej 50zł do koszyka
Niestety samo unikanie czy ograniczenie spożycia niektórych produktów to za mało. Trzeba je zupełnie wykluczyć z diety!
Zrezygnuj z produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies (np. płatki owsiane są bezpieczne dla osób chorujących na celiakię, tylko wtedy gdy są oznaczone certyfikowanym znakiem „przekreślonego kłosa”).
Sama informacja – produkt bezglutenowy – to dla osób chorych za mało.
Niestety od teraz musisz czytać etykiety wszystkich produktów. Wykluczenie tradycyjnego pieczywa czy makaronów to za mało. Te produkty zastąp certyfikowanymi bezglutenowymi, a takie są produkty marki INCOLA.
Kliknij "Mam kod rabatowy" i wpisz WSPARCIE15
Używaj oddzielnych narzędzi kuchennych i powierzchni do przygotowywania potraw bezglutenowych. Staraj się być uważnym podczas wspólnego przygotowywania jedzenia. Możesz np. oznaczyć swoje deski do krojenia, durszlak do odcedzania makaronu, noże czy łyżki kolorowymi naklejkami. Tak, by nie doszło do pomyłki.
Swój bezglutenowy makaron ugotuj w oddzielnym garnku i odcedź go na osobnym durszlaku.
Pamiętaj, kod nie działa z innymi promocjami.
Przede wszystkim rozmawiaj z lekarzem i dietetykiem.
Osobom, które szukają wiedzy polecamy Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Odwiedź ich stronę internetową celiakia.pl
W sieci są też fora internetowe i społeczności poświęcone tej chorobie, gdzie osoby chorujące na celiakię dzielą się swoimi doświadczeniami. Pamiętaj jednak, że są to tylko ich doświadczenia.
Poznawaj nowe produkty przygotowywane z myślą o osobach na diecie bezglutenowej i ucz się swojego organizmu oraz choroby.