Jak wypełnić dom przyjemnym świątecznym zapachem?
Sekret jest bardzo prosty przygotuj świąteczne pierniki. Przepis na bezglutenowe pierniki jest bardzo prosty.
Możesz zostawić gotowe pierniki w misce na stole lub powiesić je na choince jako dekorację.

Bezglutenowe
Pierniczki świąteczne
40 minut
dla rodziny
średnie
do tego przepisu polecamy:
SKŁADNIKI:
320 g mąki chlebowej
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżeczka proszeku do pieczenia
150 g masła 82%
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
5 łyżek miodu
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników.
Dodać cukier waniliowy, kakao, cynamon, imbir i dokładnie wymieszać.
Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać.
W innej misce, wymieszaj mąkę, skórka z pomarańczy i cytryny, proszek do pieczenia.
Dodaj do suchych składników – mokry. Mieszaj, aż będzie gładka.
Składniki muszą się dobrze połączyć.
Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Ciasto piernikowe wałkować na stolnicy na grubość 5 mm.
Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.
Smacznego!

