Bezglutenowe

Pierniczki świąteczne

Jak wypełnić dom przyjemnym świątecznym zapachem?
Sekret jest bardzo prosty przygotuj świąteczne pierniki. Przepis na bezglutenowe pierniki jest bardzo prosty.
Możesz zostawić gotowe pierniki w misce na stole lub powiesić je na choince jako dekorację.

40 minut
dla rodziny
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

320 g mąki chlebowej
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżeczka proszeku do pieczenia
150 g masła 82%
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
5 łyżek miodu
2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników.
Dodać cukier waniliowy, kakao, cynamon, imbir i dokładnie wymieszać.
Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać.

W innej misce, wymieszaj mąkę, skórka z pomarańczy i cytryny, proszek do pieczenia.

Dodaj do suchych składników – mokry. Mieszaj, aż będzie gładka.
Składniki muszą się dobrze połączyć.
Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Ciasto piernikowe wałkować na stolnicy na grubość 5 mm.
Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: