Incola - farinata

Bezglutenowa

Farinata, czyli mąka plus woda

Przenosimy się do Włoch, za sprawą włoskiej kuchni.
Mąka bezglutenowa z ciecierzycy pozwoli przygotować bardzo proste danie farinatę. To cienkie, chrupiące i smaczne ciasto pochodzące z Ligurii we Włoszech. Potrzebujesz tylko mąki i wody i odrobiny fantazji.

Farinata może być przekąską albo daniem głównym.

30 minut + 4-6 h czekania
porcja dla 4 osób
łatwe

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

250 g mąki z ciecierzycy

600 ml wody

4 łyżki oliwy

sól i pieprz wedle upodobań

ulubione dodatki do wyboru: czosnek, cebula, pesto, oliwki, pomidorki koktajlowe…

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, oliwę, sól i pieprz, aż do uzyskania jednolitej masy.

Odstaw mieszaninę na 4-6 godzin, aż zgęstnieje i powstanie naturalny zakwas.

Możesz też odstawić na dłużej, np. zamieszać ciasto rano i farinatę upiec wieczorem.

Następnie wlej mieszaninę do dużej, płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz farinatę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż będzie złota i chrupiąca na brzegach.

Podawaj jeszcze ciepłą, posypaną solą i pieprzem, i ewentualnie z dodatkową oliwą.

Wersje: na wylane do formy ciasto połóż cienko pokrojony czosnek i cebulę. Albo pokrojone na połówki oliwki.

Gotową farinatę może podać z pomidorkami koktajlowymi i bazylią albo posmarowaną pesto! Wszystko zależy od Twoich upodobań.

Buon appetito!

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: