Są mega wilgotne, aromatyczne, a do tego zawierają sporo puree dyniowego. To łatwy sposób na wykorzystanie warzywa bogatego w beta-karoten, który jest bardzo ważny dla wzroku i dla naszej skóry.
2 jaja L
200 g puree dyniowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka erytrolu lub cukru waniliowego
Roztrzep w misce powyższe składniki, a następnie dodaj:
90 g mąki owsianej (albo płatków owsianych)
½ łyżeczki cynamonu (lub więcej jeśli lubisz)
1 pełną łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
Wymieszaj całość aż nie będzie grudek, a następnie dodaj:
100 ml mleka owsianego (lub krowie/sojowe)
PRZYGOTOWANIE:
Całość wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu, a następnie wylewaj porcje ciasta (3 łyżki na każdy naleśnik o średnicy 12 cm)
Smaż ok. 2-3 min z każdej strony aż naleśnik będzie usmażony.