Walentynki - makaron Incola - bez glutenu

Bezglutenowa kolacja na Walentynki

Romantycznie i bez glutenu - makaron w roli głównej!

Zbliżają się Walentynki! Czas miłości, bliskości i romantycznych chwil. Ale nie tylko! 

Czas z ukochaną osobą, a może po prostu z przyjaciółmi… 

Albo dla wszystkich, którzy pragną zjeść razem pyszny i prosty posiłek, przygotowaliśmy kilka pomysłów na bezglutenową kolację z makaronem INCOLA.

Walentynki dla zakochanych... w makaronie i włoskiej kuchni!

Romantycznie czy po przyjacielsku, łączy nas jedno! Kochamy makaron i proste, pyszne dania z makaronem w roli głównej!

Makaron spaghetti alla chitarra z pesto z rukoli

Proste, intensywnie zielone i bardzo aromatyczne danie! I bardzo proste! Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut plus czas na ugotowanie makaronu. Idealna kolacja, która nie wymaga kulinarnego talentu, a jedynie kilku dobrej jakości składników. 

 SKŁADNIKI:

  • opakowanie rukoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ser Grana Padano
  • makaron spaghetti alla chitarra INCOLA

W blenderze zmiksuj rukolę z czosnkiem, oliwą i startym serem. Dopraw do smaku. 

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj pesto z rukoli i wymieszaj. Na talerzu posyp dodatkowo tartym serem. 

 

Sałatka makaronowa z makaronem fusilli tricolore

SKŁADNIKI:

  • 2 ugotowane buraki średniej wielkości
  • opakowanie śledzi matias w zalewie octowej (220 g)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • papryka grillowana konserwowa
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • cebula biała
  • opakowanie makaronu Incola fusilli tricolore
  • natka pietruszki

SOS:

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz

Składniki na sos wymieszaj w misce. Pieprz dodaj wedle uznania, im więcej, tym sałatka będzie ostrzejsza!

Buraki ugotuj albo upiecz w piekarniku. Po ostudzeniu pokrój je w drobną kostkę i ułóż na dnie salaterki. Następnie przykryj je warstwami pokrojonymi śledziami, ugotowanym makaronem, kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką, jajkami oraz cebulą.

Każdą warstwę przełóż (posmaruj) przygotowanym sosem.

Całość posyp natką pietruszki.

Faszerowane bakłażany

Za sprawą makaronu orecchiette przenosimy się na chwilę do Bari! W uliczkach starej części miasta można nie tylko kupić (wyłącznie wersję glutenową), ale przede wszystkim zobaczyć jak ręcznie i zgodnie z tradycją robione są popularne „uszka”. A teraz wracamy do naszej bezglutenowej rzeczywistości i przygotowujemy przepyszne, faszerowane bakłażany. 

 SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu bezglutenowego orecchiette INCOLA
  • 2 średnie bakłażany
  • 150 g sera feta
  • pęczek pietruszki, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wydrążamy środek, tworząc wgłębienia na farsz. Wydrążoną pulpę kroimy na drobne kawałki. 

Gotujemy makaron bezglutenowy orecchiette INCOLA o 1-2 minuty krócej, aby był al dente. Odcedzamy.

Na dużą patelnię wylewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i pokrojone wnętrze bakłażana. Smażymy kilka minut, aż miąższ bakłażana będzie miękki.

Dodajemy ugotowany makaron bezglutenowy orecchiette, posiekaną pietruszkę i pokruszoną fetę. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy połówki bakłażana farszem, równomiernie rozkładając go na każdej połówce.

Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, czyli do momentu, gdy bakłażany staną się miękkie, a feta będzie lekko złocista.

Smacznego!

Spaghetti alla chitarra - Incola - pesto z rukoli
bezglutenowy makaron orecchiette Incola, bakłażan faszerowany