Romantycznie i bez glutenu - makaron w roli głównej!
Zbliżają się Walentynki! Czas miłości, bliskości i romantycznych chwil. Ale nie tylko!
Czas z ukochaną osobą, a może po prostu z przyjaciółmi…
Albo dla wszystkich, którzy pragną zjeść razem pyszny i prosty posiłek, przygotowaliśmy kilka pomysłów na bezglutenową kolację z makaronem INCOLA.
Walentynki dla zakochanych... w makaronie i włoskiej kuchni!
Romantycznie czy po przyjacielsku, łączy nas jedno! Kochamy makaron i proste, pyszne dania z makaronem w roli głównej!
Makaron spaghetti alla chitarra z pesto z rukoli
Proste, intensywnie zielone i bardzo aromatyczne danie! I bardzo proste! Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut plus czas na ugotowanie makaronu. Idealna kolacja, która nie wymaga kulinarnego talentu, a jedynie kilku dobrej jakości składników.
SKŁADNIKI:
- opakowanie rukoli
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ser Grana Padano
- makaron spaghetti alla chitarra INCOLA
W blenderze zmiksuj rukolę z czosnkiem, oliwą i startym serem. Dopraw do smaku.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj pesto z rukoli i wymieszaj. Na talerzu posyp dodatkowo tartym serem.
Sałatka makaronowa z makaronem fusilli tricolore
SKŁADNIKI:
- 2 ugotowane buraki średniej wielkości
- opakowanie śledzi matias w zalewie octowej (220 g)
- puszka kukurydzy konserwowej
- papryka grillowana konserwowa
- 4 jajka ugotowane na twardo
- cebula biała
- opakowanie makaronu Incola fusilli tricolore
- natka pietruszki
SOS:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz
Składniki na sos wymieszaj w misce. Pieprz dodaj wedle uznania, im więcej, tym sałatka będzie ostrzejsza!
Buraki ugotuj albo upiecz w piekarniku. Po ostudzeniu pokrój je w drobną kostkę i ułóż na dnie salaterki. Następnie przykryj je warstwami pokrojonymi śledziami, ugotowanym makaronem, kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką, jajkami oraz cebulą.
Każdą warstwę przełóż (posmaruj) przygotowanym sosem.
Całość posyp natką pietruszki.
Faszerowane bakłażany
Za sprawą makaronu orecchiette przenosimy się na chwilę do Bari! W uliczkach starej części miasta można nie tylko kupić (wyłącznie wersję glutenową), ale przede wszystkim zobaczyć jak ręcznie i zgodnie z tradycją robione są popularne „uszka”. A teraz wracamy do naszej bezglutenowej rzeczywistości i przygotowujemy przepyszne, faszerowane bakłażany.
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu bezglutenowego orecchiette INCOLA
- 2 średnie bakłażany
- 150 g sera feta
- pęczek pietruszki, posiekany
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wydrążamy środek, tworząc wgłębienia na farsz. Wydrążoną pulpę kroimy na drobne kawałki.
Gotujemy makaron bezglutenowy orecchiette INCOLA o 1-2 minuty krócej, aby był al dente. Odcedzamy.
Na dużą patelnię wylewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i pokrojone wnętrze bakłażana. Smażymy kilka minut, aż miąższ bakłażana będzie miękki.
Dodajemy ugotowany makaron bezglutenowy orecchiette, posiekaną pietruszkę i pokruszoną fetę. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy połówki bakłażana farszem, równomiernie rozkładając go na każdej połówce.
Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, czyli do momentu, gdy bakłażany staną się miękkie, a feta będzie lekko złocista.
Smacznego!