60 g parmezanu lub twardej mozzarelli startej na drobnej tarce
130 g sera feta
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżeczka posiekanego rozmarynu i świeżej bazylii, pieprz do smaku
Składniki na nadzienie:
350 g drobnych pomidorów
1 średnia cukinia
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Połączyć wszystkie składniki łyżką albo ręką (można użyć robota z końcówką do mieszania). Gotowe ciasto podzielić na 2 części, z jednej powstanie wersja pomidorowa, z drugiej z cukinią. Obydwa kawałki zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.
Masa serowa
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
Nadzienie
Cukinię pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, a pomidory w plastry grubości ok. 1 cm, następnie posolić i odstawić na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Przygotowanie
Obydwa kawałki ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko podsypując mąką ryżową.
Galette z pomidorami: Rozwałkowane ciasto posmarować połową masy serowej i wyłożyć pomidory tak, aby pozostał wolny brzeg na złożenie – ok. 2 cm. Następnie lekko polać oliwą, posypać pieprzem i oregano, boki ciasta złożyć do środka, posmarować wymieszanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 185°C wraz z blachą, na której będzie pieczone galette. Przygotowany placek włożyć do piekarnika na papierze do pieczenia i piec 30 minut.
Galette z cukinią: Podobnie przygotować drugą część ciasta. Zamiast pomidorów wyłożyć cukinię i zamiast oregano użyć rozmarynu.