Incola - galette

Bezglutenowe

Galette z pomidorami i cukiną

Pyszna bezglutenowa kolacja lub obiad. Kruchy spód na wzór tarty, to propozycja pochodząca z Francji.

Można podawać z najróżniejszymi warzywami sezonowymi lub na słodko z owocami!

1,5 godziny
porcja dla 2 osób
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:

100 g bezglutenowej mąki gryczanej INCOLA

100 g bezglutenowej mąki ryżowej

30 g bezglutenowej mąki jaglanej INCOLA

30 g mąki ziemniaczanej

110 g zimnego pokrojonego w kostkę masła

1 jajko

3 łyżki jogurtu naturalnego

2/3 łyżeczki soli

Składniki na masę serową:

60 g parmezanu lub twardej mozzarelli startej na drobnej tarce

130 g sera feta

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

łyżeczka posiekanego rozmarynu i świeżej bazylii, pieprz do smaku

Składniki na nadzienie:

350 g drobnych pomidorów

1 średnia cukinia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto

Połączyć wszystkie składniki łyżką albo ręką (można użyć robota z końcówką do mieszania). Gotowe ciasto podzielić na 2 części, z jednej powstanie wersja pomidorowa, z drugiej z cukinią. Obydwa kawałki zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.

Masa serowa

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.

Nadzienie

Cukinię pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, a pomidory w plastry grubości ok. 1 cm, następnie posolić i odstawić na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Przygotowanie

Obydwa kawałki ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko podsypując mąką ryżową.

Galette z pomidorami: Rozwałkowane ciasto posmarować połową masy serowej i wyłożyć pomidory tak, aby pozostał wolny brzeg na złożenie – ok. 2 cm. Następnie lekko polać oliwą, posypać pieprzem i oregano, boki ciasta złożyć do środka, posmarować wymieszanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 185°C wraz z blachą, na której będzie pieczone galette. Przygotowany placek włożyć do piekarnika na papierze do pieczenia i piec 30 minut.

Galette z cukinią: Podobnie przygotować drugą część ciasta. Zamiast pomidorów wyłożyć cukinię i zamiast oregano użyć rozmarynu.

Bon appétit!

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: