INCOLA - Babka cytrynowa

Bezglutenowa

Bezglutenowa Babka cytrynowa

To przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc, ale kto powiedział, że nie można upiec tej babki po prostu bez okazji?

Ten przepis pozwoli Ci upiec pyszna, bezglutenową i mocno cytrynową. Babka pięknie rośnie, jest przyjemnie cytrynowa, mięsista. A jeśli pokusisz się jeszcze o polewę cytrynową (sok z cytryny + cukier puder) to ciężko będzie się od niej oderwać!

Przygotuj i podziel się babką z bliskimi. Wielkanoc smakuje w tym roku cytrynowo!

1,5 godziny
porcja dla całej rodziny
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

70 ml oleju (⅓ szkl.)

80 ml mleka (⅓ szkl ) roślinne lub krowie – w tym wypieku użyto owsianego

80 g (⅔ szkl.) mąki migdałowej

200 g (1¼ szkl.) uniwersalnego mixu bezglutenowego Incola

2 łyżeczki proszku do pieczenia

⅓ łyżeczki kurkumy (dodatek kurkumy nadaje ciastu piękny kolor – nie wpływa jednak na jego smak)

skórka otarta z 3 cytryn

sok wyciśnięty z połowy cytryny

2 łyżki cukru

4 jaja L

120 g erytrolu lub cukru (proponujemy pół na pół, czyli po 60 g, czyli 4 łyżki każdego)

Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij je z lodówki.

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i włóż do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

PRZYGOTOWANIE:

Oddziel żółtka od białek. Białka jaj zaczynaj ubijać na niskich obrotach miksera stopniowo zwiększając do maksimum.

Cukier utrzyj ze skórką cytrynową (mają pojawić się kropelki olejku eterycznego ze skórki).

Do ubitej na sztywno piany białek dodaj partiami cukier z erytrolem i ciągle miksuj do otrzymania gęstej, błyszczącej masy.

Ciągle ubijając dodaj po jednym żółtku, po każdym chwilę ubijając.

Następnie ciągle ubijając wlej cienkim strumieniem olej, mleko i sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Następnie dodaj mąkę migdałową i skórkę cytrynową utartą z cukrem.

Krótko zmiksuj, a następnie przesiej mix uniwersalny, proszek do pieczenia i kurkumę.

Miksuj tylko do połączenia składników. Wylej ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Babkę włóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika, grzanie góra-dół.

Piecz ok. 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągnij z formy po wyjęciu z piekarnika.

Cała babka ma 2350 kcal
Białka 60 g
Tłuszcze 140 g
Węglowodany 220 g

Smacznego!

Dziękujmy za przepis Zuza S. | Zdrowe, fit ciasta

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: