Incola - kremowy sos dyniowy z szałwią

Bezglutenowe

Kremowy sos dyniowy z szałwią

Makaron bezglutenowy fusilli i sos dyniowy to pomysł na jesienną kolację. Kolorową, zdrową i rozgrzewającą!

Dynia hokkaido to prawdziwa gwiazda wśród dyń! W ostatnich latach robi oszałamiająca karierę. I trudno się dziwić. Dynia hokkaido to bomba witaminowo-minerałowa. Zawiera dużo witamin: A, B, PP i C, a także magnezu, potasu, wapnia, fosforu i beta-karotenu.

30 minut
porcja dla 4 osób
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

3 łyżki oliwy z oliwek

700 g dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę

garść świeżej szałwii

1 cebula żółta, pokrojona w kostkę

500 ml bulionu

opakowanie makaronu Incola

do podania tarty parmezan

przyprawy: suszony czosnek, ½ płatków czerwonej papryki, szczypta chilli, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, dodaj liście szałwii i wymieszaj. Podsmaż szałwię, powinna stać się chrupiąca. Przełóż ją do małej miseczki, posyp solą i odłóż.

Na tę samą patelnię wylej resztę oliwy, dodaj pokrojoną dynię i cebulę. Przypraw płatkami papryki i chilii, solą i pieprzem. Przemieszaj. Smaż około 5 minut, następnie całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie (w przybliżeniu około 15 minut- długość gotowania będzie zależeć od tego, na jak grubą kostkę pokroisz dynię).

Umieść garnek z osoloną wodą na palniku, zagotuj i wsyp makaron. Gotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kiedy dynia będzie miękka, przełóż ją razem z bulionem do misy blendera i zmiksuj na gładki krem. Dzięki konsystencji dyni, bulion zamieni się w pyszny i gęsty sos. Dopraw go jeszcze na tym etapie do smaku. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj jeszcze pieprzu i chilli.

Odcedź makaron. Rozgrzej ponownie patelnię (nie myjąc jej) , umieść na niej makaron, przemieszaj go przez chwilę, daj mu przejść smakami z patelni. Dodaj sos i całość dokładnie wymieszaj.

Przełóż makaron do miseczek, posyp pokruszoną szałwią oraz startym serem parmezanem.

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: