Incola, makaron bezglutenowy, rosół

Bezglutenowy

Rosół według Bezglutenowej Mamy

Rosół to jedna z najbardziej znanych i lubianych zup w Polsce, a w niedzielę trudno wyobrazić sobie bez niego obiad! Każda gospodyni ma swój tajny przepis, ulubione przyprawy, sprawdzony czas gotowania, no i makaron.

Poznaj przepis Bezglutenowej Mamy, która do makaronu podaje bezglutenowy makaron INCOLA, czyli taki, który w smaku i konsystencji najbardziej przypomina ten klasyczny, pszenny.

2-3 godziny
dla rodziny
średnie

SKŁADNIKI:

  • makaron bezglutenowy Incola: spaghetti alla chitarra lub orecchiette lub tonnarelli (ugotowane według przepisu na opakowaniu)
  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (można użyć całego kurczaka, nogi, skrzydełka lub kości z kurczaka dla głębszego smaku) + 200 g wołowiny z kością
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 kawałek selera (około 150 g)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • natka pietruszki (ogonki z 1 pęczka)
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki kurkumy w proszku, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki tymianku, kilka ziarenek kminku, sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso umyj pod zimną wodą, następnie włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą tak, aby była przynajmniej na 2-3 cm powyżej mięsa.
  2. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień tak, aby woda lekko się gotowała. Regularnie zbieraj szumowiny, które pojawiają się na powierzchni wody.
  3. Gdy szumowiny przestaną się pojawiać, dodaj obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por) oraz całą cebulę (można ją przypalić na ogniu dla dodania głębszego smaku), łodygi natki pietruszki i przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2-3 godziny. Im dłużej rosół się gotuje, tym będzie bardziej aromatyczny.
  5. Pod koniec gotowania dopraw rosół solą do smaku. Możesz również dodać lubczyk, który dodaje charakterystycznego smaku.
  6. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem. Można go również posypać świeżo posiekaną pietruszką i ozdobić marchewka pokrojoną w kostkę.
  7. Rosół najlepiej smakuje, gdy jest podany gorący. Jest to danie, które świetnie rozgrzewa i idealnie nadaje się na chłodne dni.

Smacznego! Pamiętaj, że mięso i warzywa można wykorzystać do innych dań (pasztet, farsz do pierogów lub do naleśników, farsz do pasztecików).

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: