INCOLA- babeczki marchewkowe

Bezglutenowe

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe to pyszne i zdrowe wypieki. Marchew dodaje wilgoci, słodyczy i koloru, a także dostarcza cennych składników odżywczych.

40 minut
20 porcij
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

Ważne! Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Mokre składniki:
¼ szklanki syropu klonowego
3 łyżki oleju rzepakowego
¼ szklanki mleka
2 jajka
mus z jednego jabłka (starte jabłko na drobnych oczkach)
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Suche składniki:
1 i ½ szklanki mixu uniwersalnego bezglutenowego Incola
½ szklanki cukru trzcinowego
szklanka mąki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
po ½ łyżeczki: imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej lub 1 kopiasta łyżka przyprawy do szarlotki
szczypta soli

Dodatkowo:
szklanka startej na grubych oczkach marchewki
½ szklanki posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni Celsjusza.

Wszystkie składniki mokre połącz rózgą kuchenną, mieszaj tylko do połączenia się składników.

Suche składniki przesiej przez sitko do miski. Następnie połącz mokre i suche składniki w jednej misce. Mieszaj dokładnie drewnianą łyżką, tylko do momentu aż składniki się połączą. Nie przeciągaj mieszania.

Na koniec dodaj skruszone orzechy i startą marchewkę.

Ciasto będzie dość gęste.

Przygotuj foremki na babeczki. Napełnij ciasto tylko do połowy, babeczki ładnie wyrosną, więc nie dawaj ciasta zbyt dużo, aby się nie wylało. Przełóż babeczki do piekarnika i piecz przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka

Wierzch babeczek udekorowaliśmy masą maślaną.

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: