baranek wielkanocny

Bezglutenowe

Wielkanocy baranek

Wielkanocy baranek to nie tylko smaczne ciasto, ale także piękna dekoracja stołu. Musisz tylko zaopatrzyć się w specjalną formę w kształcie baranka oraz bezglutenowy multi mix Incola.

45 minut
dla rodziny
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki Multi Mix
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia baranka, natłuść ją i oprósz mąką, aby ciasto nie przykleiło się do formy.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier do żółtek i ubij je na puszystą masę.

W żółtkową masę dodaj ekstrakt waniliowy (jeśli używasz), delikatnie mieszając.

Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj ubite białka do masy jajecznej, mieszając je delikatnie, aby masa była jednolita.

Wylej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.

Piecz biszkopt przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w środek biszkopta będzie czysty.

Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Gdy biszkopt ostygnie, możesz udekorować go lukrem, polewą czekoladową, kolorowymi posypkami lub innymi dekoracjami, aby stworzyć uroczy baranek wielkanocny. Wesołego Wielkanocnego!

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: