Incola - Produkty bezglutenowe, produkty wegańskie

Bezglutenowe

Świąteczna rolada

Pyszna, świąteczna rolada! To super szybka propozycja last minute. Do wykonania nawet dzień przed Wigilią.

40 minut
dla rodziny
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

6 jajek
200g cukru
5 łyżek mąki uniwersalnej Incola
pół łyżeczki proszku do pieczenia
barwnik zielony i czerwony (najlepsze będą profesjonalne, kupiony w sklepie niestety się nie nadaje)

MASA:
400 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem. Delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Podzielić na dwie części, dodać barwniki, wymieszać.
Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem i wyciskać na niej na przemian pasy.
Piec 15min w 175°C. Wyjąć, rozłożyć na ściereczce, zdjąć papier i zwinąć, zostawić do ostygnięcia.

Wszystko ubić na gładki krem.
Do środka można dodać powidła, dżem albo galaretkę – tutaj agrestową i poziomkową.
Roladę zawinąć docisnąć, udekorować i schłodzić.

Smacznego.

Przepis przygotowała Marta Zając

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: