6 jajek
200g cukru
5 łyżek mąki uniwersalnej Incola
pół łyżeczki proszku do pieczenia
barwnik zielony i czerwony (najlepsze będą profesjonalne, kupiony w sklepie niestety się nie nadaje)
MASA:
400 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem. Delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Podzielić na dwie części, dodać barwniki, wymieszać.
Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem i wyciskać na niej na przemian pasy.
Piec 15min w 175°C. Wyjąć, rozłożyć na ściereczce, zdjąć papier i zwinąć, zostawić do ostygnięcia.
Wszystko ubić na gładki krem.
Do środka można dodać powidła, dżem albo galaretkę – tutaj agrestową i poziomkową.
Roladę zawinąć docisnąć, udekorować i schłodzić.