Delikatne, sprężyste ciasto to prawdziwy sekret najlepszych pierogów. Osoby, które przeszły na dietę bezglutenową często zastanawiają się, czy przygotują bezglutenowe ciasto na ulubione pierogi.
RODZAJE FARSZU:
ze szpinakiem i serem feta,
z mięsem mielonym,
z mięsem i kapustą,
z kapustą i grzybami,
z grzybami i ziemniakami,
z ziemniakami i koperkiem – to z takim farszem przygotowaliśmy pierogi widoczne na zdjęciu.
PRZYGOTOWANIE:
Przesiej mąkę, dodaj wodę, olej i jajko.
Zagnieć i wyrób ciasto na jednolitą masę.
Podziel ciasto na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy około 5 centymetrów.
Na środek każdego krążka nakładaj farsz.
Składaj na pół, dokładnie zlepiając brzegi.
Na wrzącą osoloną wodę wrzucaj partiami pierogi, delikatnie zamieszaj.
Gdy podpłyną w górę, gotuj jeszcze 2 minuty.
Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową.
Natkę posiekaj. Pierogi podawaj polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki.