pierogi, pierogi bezglutenowe

Bezglutenowe

Pierogi na Boże Narodzenie

Delikatne, sprężyste ciasto to prawdziwy sekret najlepszych pierogów. Osoby, które przeszły na dietę bezglutenową często zastanawiają się, czy przygotują bezglutenowe ciasto na ulubione pierogi.

40 minut
dla rodziny
średnie

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki uniwersalnej
1 szklanka wrzącej wody
0,5 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1 szczypta soli

RODZAJE FARSZU:
ze szpinakiem i serem feta,
z mięsem mielonym,
z mięsem i kapustą,
z kapustą i grzybami,
z grzybami i ziemniakami,
z ziemniakami i koperkiem – to z takim farszem przygotowaliśmy pierogi widoczne na zdjęciu.

PRZYGOTOWANIE:

Przesiej mąkę, dodaj wodę, olej i jajko.
Zagnieć i wyrób ciasto na jednolitą masę.
Podziel ciasto na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy około 5 centymetrów.
Na środek każdego krążka nakładaj farsz.
Składaj na pół, dokładnie zlepiając brzegi.
Na wrzącą osoloną wodę wrzucaj partiami pierogi, delikatnie zamieszaj.
Gdy podpłyną w górę, gotuj jeszcze 2 minuty.
Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową.
Natkę posiekaj. Pierogi podawaj polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki.

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: