chleb bezglutenowy naan przepis

Bezglutenowy

Czosnkowy chlebek NANN z hummusem

Chlebek nann to ikona kuchni indyjskiej – miękki, elastyczny i pełen aromatu. To idealne towarzystwo do dań kuchni indyjskiej, ale także świetny dodatek do różnorodnych potraw śródziemnomorskich.

30 minut
dla rodziny
łatwe

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

Chlebek nann:

260 g BEZGLUTENOWEGO MIXU UNIWERSALNEGO
60 ml mleka
60 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku

Hummus:

80 g gotowego Tahini
240 g ciecierzycy z puszki + woda z niej
100 g oleju ze suszonych pomidorów
6 szt. posiekanych suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Po połowie łyżeczki soli, kminu rzymskiego mielonego, curry w proszku, kurkum

PRZYGOTOWANIE:

Chleb Naan
Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do miski razem z pozostałymi składnikami.
Dodaj mleko, jogurt i jajko, i dokładnie połącz składniki.
Następnie dodaj MIX i sól, i dokładnie wymieszaj ciasto. Możesz użyć haka od miksera.
Oprósz blat mąką, podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na cieniutkie placki.
Rozgrzej patelnię i smaż placki, obracając, aż będą rumiane z obu stron.

Hummus
Włóż wszystkie składniki do miski blendera lub do kielicha miksera, dodając tylko 50-70 g oleju ze suszonych pomidorów.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Przełóż hummus na talerzyk i polej go olejem ze suszonych pomidorów.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smakiem tego wykwintnego chlebka nann z orientalnym hummusem na spotkaniu towarzyskim. Smacznego!

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: