babka szpinakowa bezglutenowa babka

Bezglutenowe

Szpinakowa babka wielkanocna

Ta babka jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także puszysta, wilgotna i słodziutka. Wszystko, czego można oczekiwać od doskonałej babki wielkanocnej. Co więcej, dzięki dodatkowi szpinaku w składzie, nie tylko dostarcza ona niezwykłego smaku, ale także wartości odżywcze.

40 min
dla rodziny
łatwe

do tego przepisu polecamy:

SKŁADNIKI:

Składniki na babkę z kominem o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm (można użyć też większej formy lub rodzielić ciasto na mini babeczki, bo bardzo rośnie):
260 g Mix multi
150 g zblendowanego szpinaku z 40 ml cytryny
4 jajka
175 ml oleju
220 g cukru
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy. Wsypujemy mix multi, sodę, proszek i mieszamy silikonową szpatułką.
Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy szpatułką.
Masę wylewamy do 3/4 wysokości formy.
Pieczemy 30 min (do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra / dół ).

Dziękujemy za przepis Bezglutenowa_muchnia

Zobacz inne przepisy z tym samym produktem: